iohannis-bun-bun

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că România are un potențial agricol imens, însă a atras atenția că țara noastră importă o cantitate considerabilă de produse agricole și alimentare.

Șeful statului a subliniat că agricultura este domeniul din care țara noastră va avea de câștigat pe termen lung, dacă ar fi valorificat așa cum se cuvine.

„Avem un potențial agricol imens, dar importăm o proporție considerabilă din produsele agricole și alimentare”, a afirmat Klaus Iohannis, la deschiderea Târgului Indagra.

În opinia sa, agricultura românească se confruntă cu câteva paradoxuri.

„Avem cele mai bune mere din lume, dar peste 80% dintre cele pe care le consumăm sunt din import. Un sfert din populația ocupată lucrează în agricultură, însă doar 4,7% din PIB provine din exploatarea agricolă. Avem oameni harnici, cu inițiativă, dar ne lipsește infrastructura. Și din când în când dăm vina pe vreme sau, dimpotrivă, în funcție de ea așteptăm un an bun în agricultură. Îmi doresc ca agricultura românească să nu mai fie un domeniu al paradoxurilor, ci unul al performanței”, a precizat Klaus Iohannis.

Președintele a indicat că este momentul ca această fază a paradoxurilor să fie depășită și agricultura românească să fie transformată într-una competitivă, care „nu depinde nici de vreme, nici de alte circumstanțe și în care investim”.

„Când spun investim nu mă refer doar la fonduri, ci și la preocupare constantă și acțiune coerentă, transpusă în politici inteligente și stimulative. România trebuie să încurajeze inițiativa în agricultură și să valorifice la maxim fondurile structurale”, a subliniat șeful statului.

Klaus Iohannis a punctat că agricultura are toate șansele să devină o sursă de bunăstare și creștere economică în România, dar că pentru acest lucru este nevoie de tehnologie nouă, de modernizarea infrastructurii rurale, a celei de producție, transport și desfacere, de conectarea agricultorilor cu piață, în toate formele asociative și concurențiale.

„Atunci când exploatația agricolă va înceta să mai reprezinte doar un mijloc de subzistență vom putea vorbi de un progres real în mediul rural”, a mai precizat el.

Șeful statului a arătat că este nevoie și de dezvoltarea de industrii conexe, precum cea alimentară sau cea textilă, precizând că România ar putea să se numere printre principalii furnizori europeni de produse alimentare organice, piață care se află în continuă creștere.

Klaus Iohannis a susținut și că pentru dezvoltarea agriculturii este nevoie de o strategie pentru finalizarea cadastrului.

„Într-o economie de piață, proprietatea privată este garantată. România are datoria să rezolve, o dată pentru totdeauna, problema regimului de proprietate funciară. Altfel se amână investiții și se țin la distanță oportunități”, a conchis președintele.

După deschiderea celei de-a XX-a ediții a târgului Indagra, președintele Klaus Iohannis a vizitat mai multe standuri și a degustat produse tradiționale.

La deschiderea târgului au participat și ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, președintele Camerei de Comerț a României, Mihai Daraban, consilierii prezidențiali Cosmin Marinescu și Andrei Muraru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.