Trăim într-un secol dominat de evoluția constantă și rapidă, în care se urmărește implementarea a noi metode de uimire și nu doar de mulțumire a utilizatorilor de tehnologie. În aria de gaming, o serie de companii lucrează la modalități de a efectua manevrele necesare pentru avansarea în joc, pur și simplu cu gândul. Ca în orice situație care presupune încercări repetate, exisă și oarecare scepticism, dar rezultatele de până acum reușesc să treacă de o astfel de barieră.
În San Francisco, un mic start-up numit Neruable, fondat de Ramses Alcaide, un inginer electric și neuroștiințific, a proiectat jocul Awakening, care integrează un mouse pentru computer în minte, servind ca modalitate de a selecta elemente dintr-o lume virtuală cu propriile gânduri. De aici rezultă faptul că, aflat în rolul de jucător, nu mai ești nevoit să manevrezi un mouse, un joystick sau o tastatură. Jocul începe atunci când îți aranjezi headset-ul într-un mod adecvat și ești transportat în mod automat într-o cameră minusculă, cu pereți albi. Odată ajuns acolo, scopul tău este să ieși din incintă, dar fără să îți folosești mâinile. Cum nu ai la dispoziție niciun accesoriu de manipulare, gândurile sunt tot ceea ce îți rămâne. Strategia de joc presupune să te întorci spre o bilă de pe podea, la vederea căreia creierul tău trimite o poruncă să o ridici. Cu un alt gând, trimiți mingea spre o oglindă, care atunci când este spartă, dezvăluie câteva numere scrijelite pe un perete. Următorul pas presupune să tastezi numerele respective pe o tastatură mare de lângă ușă, urmând să ajungi afară.
Incorporarea unui headset de realitate virtuală cu senzori care pot citi undele creierului, poate reprezenta un prototip aflat la câțiva ani distantă de lansarea extensivă pe piață. Există reticențe cu privire la ceea ce poate face. De exemplu, utilizatorul nu poate selecta un obiect cu mintea decât dacă privește inițial în ansamblu, pentru a reduce numărul de elemente pe care le poate lua în considerare. De asemenea, capacitatea de concentrare trebuie să atingă cote maxime, orice element de distragere a atenției fiind exclus din peisaj.
Crearea unor jocuri care să poată fi controlate doar cu mintea, ar putea fi o provocare mai mare în cazul jocurilor minții, cum este pokerul. Fiecare joc de poker are o rutină specifică și orice regulă are nevoie de implementarea unui nou algoritm. De asemenea, totul ar trebui să fie proiectat pentru ca mai mulți jucători să poată participa la joc, deoarece acestea implică 2 până la 10 jucători. Este nevoie de o serie de încercări și de o perioadă de adaptare, pentru ca algoritmii să învețe din comportamentul jucătorului. Înainte de a începe jocul, acesștia trebuie să treacă printr-un antrenament care să îi ajute să recunoască situațiile în care va fi cazul de concentrare a atenției asupra unui obiect.
Mai multe start-up-uri și companii mari precum Facebook lucrează la dezvoltarea de tehnologii în care controlul mental este elementul cheie. De asemenea, aceștia caută modalități mai simple de a utiliza tehnologia realității virtuale. Prototipul creat de Neurable demonstrează că neurotehnologia este un punct de reper important în ziua de astăzi. Folosind electroencefalografia sau EEG – un mijloc de măsurare a activității electrice a creierului – compania poate oferi modalități simple de interacțiune mentală cu un joc. Unele companii speră să meargă mult mai departe și vor să construiască modalități de a efectua aproape orice activitate doar prin controlul minții. Imaginează-ți o interfață pentru creier care te ajută să tastezi pe un smartphone, fără să îți folosești mâinile.
Se preconizează că anul viitor se va testa conectarea unui dispozitiv numit Neuralink la un creier uman, care va servi omului pentru „eliminarea efortului comunicării”. Încă nu există o explicație detaliată în acest sens, dar se mai știe că versiunile de înaltă calitate vor contribui la vindecarea problemelor de vedere. Ele vor putea scoate din încurcătură și persoanele care nu cunosc o limbă străină, dar sunt nevoiți să o folosească, prin simpla descărcare a unui program, unde altundeva decât în creier?
Din categoria jocurilor create cu ajutorul EGG, un alt exemplu aflat în fază incipientă este o cursă de tracțiune afișată pe un ecran mare, în care doi jucători concurează între ei. Cel care se concentrează mai mult și menține acel nivel de concentrare pentru un timp adecvat, va ajunge primul la linia de sosire. Acesta utilizează detectarea și interpretarea undelor cerebrale ale jucătorilor, putând fi identificate astfel trei tipuri de semnale: creșterea activității creierului (fiind evaluat nivelul de concentrare a jucătorului), scăderea activității creierului (cu evaluarea nivelului de relaxare) și momentele de mișcare a pleoapelor – clipirea provoacă o anumită reacție într-un joc, precum accelerarea în cazul de față. În afara sferei de gaming, se urmărește și inovarea curselor de Formula 1, prin inventarea unei mașini care să fie controlată cu mintea.
Chiar dacă pentru mulți dintre noi, o astfel de inovație ține de domeniul științifico-fantastic, totul are legătură cu incredibila forță a minții. Henry Ford era de părere că „Indiferent dacă crezi că poți sau crezi că nu poți – ai dreptate”. Această afirmație înseamnă că tu însuți îți determini propriul succes sau eșec, că tot ceea ce îți setezi în minte poate avea loc. Mintea este mai presus de materie și de-a lungul timpului s-au formulat o serie de teorii pornind de la această convingere. Astfel s-a ajuns la descoperirea și implementarea tehnicilor de mindfulness, la studierea efectului placebo, la telekinezie și chiar la neurotehnologie. Creierul este cel mai complex și surprinzător organ al corpului uman, iar ceea ce scoate cel mai mult în evidență faptul că oamenii de știință nu au reușit să îl descopere pe de-a întegul, sunt limitările și piedicile pe care noi înșine le creem la nivel inconștient. Fiecare nou pas făcut prin intermediul tehnologiei demonstrează cât de departe putem ajunge dacă reușim să ne controlăm mintea într-un mod eficient și totodată corect.