Înălţarea Sfintei Cruci: Tradiții și obiceiuri în această zi de sărbătoare

0

Înălţarea Sfintei Cruci este prăznuită în fiecare an pe data de 14 septembrie, în amintirea evenimentelor din perioada în care a fost descoperită Crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus.

Sărbătoarea este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox și este o zi de post negru. În această zi de post, credincioşii meditează la jertfa Mântuitorului şi se roagă pentru sănătatea tuturor membrilor familiei.

În Ziua Crucii se bat nucii în gospodăriile în care ritualul nu a fost împlinit de Sfântă Măria Mică. Tot acum, se adună din păduri şi ramurile de alun. Tradiţia spune că atunci când sunt recoltate în Ziua Crucii, ramurile acestor fructe primesc puteri miraculoase şi devin unelte folositoare fântânarilor, care vor să depisteze noi izvoare.

Se spune că pentru a avea noroc tot anul trebuie să nu mănânci alimente precum usturoiul, prunele, nucile şi pepenii, deoarece miezul acestor fructe se aseamănă cu forma crucii pe care a fost răstignit Iisus.

În ziua praznicului se sfințesc mai multe monede care se păstrează în portofel, de-a lungul anului, alături de o cruciuliță, chiar dacă aceasta este confecționată din carton. Se spune că acest ritual alungă grijile financiare din casa persoanei care împlinește ritrualul, aduce belșugul și sporul în munca de fiecare zi.

Potrivit tradiției, florile de busuioc sfinţite în această zi alină durerile, chiar şi migrenele puternice sau durerile de dinţi.

Sursă: ampress.ro

loading...
loading...
loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here