Guvernul ia măsuri pentru accesul publicului la producții cinematografice românești și europene

0

Guvernul a aprobat în ședința de marți o serie de măsuri în domeniul cinematografiei, pentru a se asigura funcționarea și dinamizarea producției cinematografice, precum și accesul publicului la producții românești și europene. În acest sens, a fost completată și modificată legislația în vigoare în domeniul cinematografiei, potrivit unui comunicat de presă remis de Executiv.

Ordonanța de urgență de modificare a Legii cinematografiei prevede o serie de schimbări legate de modul de finanțare din Fondul cinematografic a producției cinematografice, prin transformarea creditului direct în sprijin financiar pentru producție și dezvoltare de proiect, modul de organizare a concursului de proiecte cinematografice și transparentizarea acestuia, asigurarea obligațiilor de reciprocitate la nivel european privind coproducțiile internaționale și sprijinirea educației audio-vizuale.

Mai multe măsuri privesc susținerea tinerilor creatori – o categorie dedicată de concurs pentru regizorii aflați la primul și al doilea lungmetraj, și o alta pentru filmele de micro-buget, ca și încurajarea distribuției de film românesc, prin mărirea procentului obligatoriu de proiecții cu astfel de producții în cinematografe.

O altă serie de măsuri privește protejarea patrimoniului cinematografic național, printre altele, prin trecerea Arhivei Naționale de Filme din subordinea Centrului Național al Cinematografiei în subordinea Ministerului Culturii.

De asemenea, ordonanța de urgență prevede asigurarea unor măsuri suplimentare pentru deblocarea procesului de preluare a sălilor și grădinilor de cinematograf de către autoritățile locale, în condițiile legii 303/2008, de la Regia Autonomă de Difuzare și Exploatare a Filmelor „RomâniaFilm”, precum și prelungirea termenului-limită în care autoritățile locale au obligația de a revitaliza și moderniza sălile preluate, cu obligații suplimentare privind difuzarea constantă de film în spațiile preluate.

loading...
loading...
loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here