Gotti (2018) – Un eșec în lumea cinematografiei

0

În acest an, pasionaţii filmelor legate de viaţa şi notorietatea gangsterilor de demult au fost profund dezamăgiţi cu prilejul lansării lungmetrajului „Gotti„. Producţia cinematografică îlprezintă pe actorul John Travolta în rolul celebrului gangster din New York – John Gotti. Chiar dacă Travolta este un actor consacrat, interpretarea acestuia nu a putut ridica filmul la un nivel înalt datorită numeroaselor greşeli apărute încă din faza scrierii scenariul filmului.

În ciuda faptului idea unui film bazat pe viaţă de gangster a fost explorată cu succes de nenumărate ori, „Gottipur şi simplunu poate fi comparat cu peliculele clasice. Filme legendareprecum Bugsy (1991) sau Casino (1995) nu doar au reuşit ajungă în topul listei biografiilor despre mafioţi, ci au şi câştigataprecierea publicului şi au fost numite unele dintre cele mai bune filme bazate pe tematici legate de cazinouri.

Intriga filmului este strâns legată de întâmplările din viaţa gangsterului de origine italiană – americană, John Gotti. Acţiunile prezentate au avut loc preponderent în anii 1980 şi fac parte dintr-o perioada de 30 de ani, timp în care acesta a fost asociat cu organizaţia mafiotă cunoscută drept „Familia Gambino„. Chiar dacă poveştile reale din viaţa lui Gotti au multe elemente interesante în ele, acestea nu au fost prezentate cu succes în film, mulţi dintre critici afirmând că deseori esenţa acestora a lipsit cu desăvârşire.

Coloana sonoră nepotrivită

O primă greşeală semnalată de majoritatea criticilor a fost evidenţiată încă din primele momente ale filmului. Alegerea artistului latin Pitbull pentru a interpreta muzica peliculei nu a fost întocmai una bună, stilul cântăreţului fiind foarte diferit faţă de atmosfera perioadei prezentate în film. În plus, nu a fost trecut cu vederea faptul că subiectele prezentate în „Gotti” nu au avut nici o legătură cu melodiile din anii recenţi.

Greşeli geografice

O altă problemă ce a fost uşor identificată de către pasionaţii genului a fost legată de incoerenţa geografică. La începutul filmului, personajul principal descrie New York-ul ca fiind cel mai bun oraş din lume însă în spatele acestuia apare în cadru faimosul pod din Brooklyn.

Caption: Peisajele vibrante ale New York-ului au lipsit dintr-o mare parte a filmului.

De asemenea, datorită faptului o mare parte din producţie a fost filmată în oraşul Cincinnati, atmosfera tipică dintr-un oraşatât de mare precum New York lipseşte cu desăvârşire din cadre. Pentru a nu atrage atenţia asupra infidelităţii geografice, nenumărate scene din film se desfăşoară în zone ce nu prezintăinteres vizual precum străduţe înguste sau blocuri din suburbie.

Înaintarea în vârstă a personajelor

Toate personajele din film sunt prezentate în diferite momentedin parcursul vieţii lui John Gotti, din vremea în care avea 30 de ani şi până la bătrâneţe. Cu toate că personajul interpretat de către Travolta a fost tratat cu mare atenţie din punct de vedere al machiajului, restul personajelor nu au beneficiat de acelaşi tratament. Aşadar, în mai multe scene singurul care apare vizibil schimbat de către trecerea anilor este Gotti, cei din jurul său arătând ca şi cum nu ar fi îmbătrânit deloc. De asemenea, s-au strecurat şi câteva greşeli de stil, unele dintre personaje având frizuri moderne şi fiind în contradicţie cu moda perioadei prezentate în film.

În final producţia conţine mult mai multe elemente criticate de către cei care au vizionat-o, de la lucruri nesemnificative precum greşeli de punctuaţie şi până la dialoguri de-a dreptul plictisitoare. Mai mult decât atât, interacţiunile dintre personaje nu au reuşit să convingă publicul iar portretizarea unora a fost total diferită faţă de personalitatea reală a acestora.

Atât criticii de film cât şi pasionaţii acestui gen cinematografic au fost de acord că producţia a câştigat notorietatea de a fi unul dintre cele mai slabe filme cu gangsteri din istorie. Acest lucru a fost evidenţiat pe mai multe site-uri de profil iar pe RottenTomatoes filmul este cotat cu un rating incredibil de 0%.

Cinefilii din întreaga lume pot ajunge la un acord privind experiența vizionarii oricărui film. Fără îndoială, dragostea pentru filme se consuma la cinematograf însă în cazul peliculei „Gotti”, nici atmosfera perfectă dintr-o sală de proiecţii nu poate compensa pentru nenumăratele greşeli strecurate pe tot parcursul filmului.

loading...
loading...
loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here