Festivalul-Filmului-European-Ed.-XX

Festivalul Filmului European s-a încheiat cu un turneu în țară, în cinci ediții locale: Baia Mare, Cluj-Napoca, Tg Mureș, Hunedoara și Timișoara. La cele peste 110 proiecții organizate pe durata Festivalului, s-au înregistrat în total aproximativ 8100 de spectatori, dintre care 5200 în București. Anul acesta accesul la spectacolele din București nu a mai fost gratuit, dovedind că filmul european poate reprezenta și un succes de box office.

„Festivalul nostru se clădește cu contribuția fiecărei țări din Europa, și poate constitui cea mai elocventă metaforă a multiculturalității europene și a succesului cooperării între școli și curente diferite. Un festival necompetitiv, cum este Festivalul Filmului European, care oferă o panoplie a tuturor cinematografiilor naționale europene, care dovedește că există public pentru filme de tot felul, se dorește nu doar un prilej de contextualizare a filmului românesc în cel european, ci și o pledoarie pentru mai multe săli de cinema, în București dar mai ales în țară. Ne propunem ca pentru următoarele ediții să găsim soluții creative pentru a ajunge în cât mai multe locuri, cu filme cât mai variate, evenimente conexe interactive și oaspeți cât mai interesanți”. a declarat Liviu Jicman, vicepreședinte al ICR

Desfășurat în perioada 5 – 29 mai 2016, ediția aniversară a Festivalului Filmului European, a prezentat publicului 85 de filme, oferite de ambasadele a 29 de țări, de Biroul Parlamentului European în România, Festivalul One World Romania și distribuitori români (4 Proof Film, 42 KM FILM, Aparte Film, HiFilm Productions, Independența Film, Mandragora, Mobra Film, Rova Film, Strada Film și Transilvania Film). Cel de-al zecelea ambasador onorific a fost Anca Damian, care a oferit ideea spotului de promovare, pe care l-a regizat și produs.

Festivalul a împletit arta vizualului cu muzica (în evenimentele Imaginarium și CineConcert Jazz), cu educația (la atelierele Ilenei Bîrsan și vizionările CinEd), cu expozițiile foto și cu dezbaterile reprezentanților echipelor unora dintre filmele prezentate.

Cele patru orașe care își dispută titlul de Capitală Culturală Europeană 2021 (Baia Mare, București, Cluj-Napoca și Timișoara) au beneficiat de ediții locale ale FFE. Spectatorii ediției bucureștene au desemnat câștigătorii celor două premii de popularitate: pentru lungmetraj – filmului Mica Anglie (Grecia, 2013), și pentru scurt- și mediumetraj – filmului Ecouri (Republica Moldova, 2015).

Ediția din București s-a derulat în perioada 5 – 15 mai, în 8 săli: Cinema PRO, Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Institutul Cultural Român, Centrul Ceh, Institutul Cervantes, Institutul Italian de Cultură „Vito Grasso” și Spațiul Public European. La Baia Mare, FFE a avut loc în perioada 13-15 mai, la Teatrul Municipal, unde a primit 800 de spectatori la cele 7 proiecții. La Cluj-Napoca, proiecțiile au avut loc la cinema Mărăști, între 20-22 mai, și au participat 350 de spectatori, iar în aceeași perioadă festivalul a fost prezent și la Tîrgu Mureș, la cinema Arta, unde au rulat filme pentru 400 de spectatori. În ultimul weekend de Festival, 27-29 mai, edițiile locale din Timișoara și Hunedoara au programat proiecții în aer liber (în Grădina de vară Capitol la Timișoara, și la Castelul Huniazilor la Hunedoara), precum și în interior, în spații alternative (la Ambasada, în Timișoara, respectiv la Aula Facultății de Ingineri din Hunedoara). Numărul de spectatori la Timișoara a fost de aproximativ 600 (7 proiecții), iar la Hunedoara s-a apropiat de 800 (la cele 9 proiecții).

Invitați în Festival: actorii Lars Ranthe, Levente Molnár, Ștefan Velniciuc, Cristian Priboi, Adrian Loghin, Oana Tudor și Radu Romaniuc; regizorii Cătălin Mitulescu, Roxana Stroe, Alina Manolache, Iulian Stanciu, Lari Gligor, Dumitru Grosei, Valeriu Jereghi și Ivan Nitchev; artista plastică Sabine Pleyel și fotograful Silviu Gheţie, muzicienii Alessandro Giachero, Horia Maxim, Mihaela Arnica și Georg Hamann, criticii de film Cristian Tudor Popescu, Mihai Fulger, Iulia Blaga, Cătălin Olaru și Ileana Bîrsan; operatorii Florin Mihăilescu și Laurențiu Răducanu, editorul Gabi Basalici și sunetistul Ciprian Cimpoi.

Evenimente conexe:

  • Expoziția Stop Cadru a artistului Silviu Gheţie, de fotografii realizate în ultimii douăzeci de ani pe platourile de filmare ale unor titluri de referință ale cinematografiei românești.
  • Sesiuni de întrebări și răspunsuri cu actori și cinești organizate la București, Baia Mare, Hunedoara și Timișoara.
  • Două seri de muzică și imagine Imaginarium (proiect realizat în parteneriat cu Forumul Cultural Austriac) și CineConcert-ul – Zabriskie Point (eveniment realizat în parteneriat cu Institutul Italian de Cultură „Vito Grasso”).
  • Ateliere de limbaj cinematografic pentru tineri, coordonate de criticul de film Ileana Bîrsan
  • Proiecții pentru tineri la Baia Mare, Tîrgu Mureș și Cluj-Napoca, în parteneriat cu programul de educație cinematografică CinEd.

Cele patru secțiuni speciale ale FFE au fost:

  1. 10 prieteni speciali ai Festivalului: o retrospectivă de filme oferite de ambasadorii onorifici ai ultimelor 10 ediții – prezentați aici în ordinea participării la Festival: Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Cristian Mungiu, Marian Crişan, Radu Jude, Radu Muntean, Cătălin Mitulescu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu și Anca Damian
  2. Shakespeare 400, realizată cu sprijinul Consiliului Britanic cu ocazia împlinirii a 400 de ani de la moartea marelui dramaturg.
  3. LUX, secțiune realizată cu sprijinul Biroului Parlamentului European în România, reprezentând cele 3 finaliste ale celei mai recent ediții a Premiului LUX al Parlamentului European.
  4. Fuga în Europa, secțiune despre criza refugiaților și a migranților, cu filme oferite de Festivalul One World Romania și Biroul de Informare al Parlamentului European în România

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, sub egida EUNIC Bucureşti, împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Uniunea Cineaștilor din România și Arhiva Națională de Filme, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene.

Organizatorii mulțumesc în mod special partenerilor care au pus la dispoziție, cu generozitate, centrele și institutele culturale, și celor care au participat cu generozitate la realizarea evenimentelor speciale: Reprezentanța Comisiei Europene (care a oferit Spațiul Public European), Centrul Ceh, Institutul Cervantes, Institutul Italian de Cultură „Vito Grasso”, Forumul Cultural Austriac, Consiliului Britanic și Institutul Maghiar Balassi.

FFE le este recunoscător partenerilor pentru sprijinul oferit: Biroul de Informare al Parlamentului European în România (BIPE), Festivalul One World Romania, Programul CinED (realizat de – Institutul Francez, Societatea Culturală NexT şi Asociaţia Culturală Macondo), Primăria Municipiului Baia Mare, Fundația Baia Mare 2021, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Asociația Cluj-Napoca 2021, Primăria Municipiului Hunedoara, Muzeul Castelul Corvinilor, Facultatea de Inginerie Hunedoara, Asociația K’arte, Primăria Municipiului Tîrgu-Mureș, Cinema ARTA – Tîrgu-Mureș, Primăria Municipiului Timișoara, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Ambasada (proiect al Asociatiei CASA PLAI), Filarmonica Banatul Timișoara și partenerilor media: Agerpres, Anthony Frost Bookstore, B365.ro, Blog de cinema, Bookblog, Bucharest City App, Cărturești, Cațavencii, Cinemagia,  Decât o revistă, Dilema Veche, Dor de ducă, Eskape.ro, Europa FM, Film New Europe, Gratuitor, Hotnews, Hyperliteratura, Igloo, Kooperativa 2.0, LiterNet, Modernism, News.ro, Observatorul Cultural, Radio România București FM, Radio Romania Cultural, RFI, România Pozitivă, The Institute, TVR, Urban.ro, Webcultura, Zeppelin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.