Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare cu executare. Decizia este definitivă

0
Sursă foto: Facebook Elena Udrea

UPDATE

Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a fost condamnată la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute pentru luare de mită și abuz în serviciu. Decizia magistraților este definitivă.

Vă amintim că în martie 2017, Curtea Supremă s-a pronunțat în dosarul Gala Bute și a decis, în primă instanță, ca Elena Udrea să fie condamnată la 6 ani de închisoare pentru abuz în serviciu și luare de mită.

Udrea a fost judecată alături de alți șapte inculpați pentru  luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Tudor Breazu, fostul asistent personal al Elenei Udrea, a primit trei ani de închisoare cu executare, Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, a fost condamnat la un an şi şase luni cu suspendare, fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Gheorghe Nastasia a primit patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare, iar Dragoş Marius Botoroagă, administratorul unei firme, a primit doi ani şi şase luni cu suspendare.

Fostul ministru al Economiei Ion Ariton a fost achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Vă reamintim că fostul consilier personal al Elenei Udrea, Ștefan Lungu, fostul secretar general al Ministerului Dezvoltării, Gheorghe Nastasia, și fosta șefă a Companiei Naționale de Investiții, Ana Maria Topoliceanu, precum și Marius Dragoş Botoroagă, și-au recunoscut vina în fața instanței.

În dosar au fost 8 inculpați: Elena Udrea, Ion Ariton, Rudel Obreja, Tudor Breazu, Ștefan Lungu, Gheorghe Nastasia, Ana Maria Topoliceanu și Marius Botoroagă.

Dosarul „Gala Bute” a fost deschis în primăvara anului 2012, la sesizarea Departamentului de Luptă Antifraudă. Existau suspiciuni că, în spatele galei de box în care Lucian Bute l-a întâlnit pe francezul Jean-Paul Mendy, ar fi avut loc o deturnare de fonduri. Principalul suspect era Rudel Obreja, preşedintele Federaţiei Române de Box de la acea vreme. Anchetatorii bănuiau că ar fi fost de acord ca evenimentul sportiv să fie organizat de o firmă care îi aparţine şi aşa ar fi primit 8 milioane de lei, bani plătiţi de Ministerul Dezvoltării şi Turismului, condus atunci de Elena Udrea.

Conform procurorilor, toţi banii erau iniţial destinaţi brandului tustic al României, însă doar 92.000 de lei au fost folosiţi în acest scop. Restul ar fi fost fost cheltuiţi de Rudel Obreja pentru a organiza evenimentul. Procurorii au extins ancheta în acest caz, iar la începutul anului, în dosar a apărut şi numele fostului ministrul al Dezvoltării, Elena Udrea. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au acuzat-o de luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă de fraudare a fondurilor europene.

loading...
loading...
loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here