Descoperiri medicale care au schimbat lumea

0

Medicina este un domeniu fără de care viața ar fi aproape imposibilă. Deseori acest domeniu științific este comparat cu cel al tehnologiei tocmai din cauza faptului în medicină apar cu regularitate diverse boli care necesită remedii și tratamente complexe, la fel ca în cazul telefoanelor sau calculatoarelor care sunt supuse constant presiunii virușilor și atacurilor cibernetice. Deși în prezent lumea medicinii este într-o continuă dezvoltare, lucrurile nu au stat întotdeauna la fel. Oamenii de știință nu aveau la dispoziție atât de multe metode și tehnologii adjuvante care le faciliteze munca, dar se pare iscusința, sau poate de multe ori anumite experimente accidentale, au rezultat în descoperiri care urmau să revoluționeze domeniul medical pentru totdeauna.

Medicina de astăzi nu ar fi fost la fel fără aceste progrese importante. Tocmai de aceea este important nu uităm că datorită unui singur om de știință acum avem posibilitatea să tratăm diverse boli, ne facem radiografii sau fim supuși procedurii de anestezie înaintea unei operații importante.

Antibioticul descoperit din întâmplare

Înainte de descoperirea penicilinei, majoritatea infecțiilor erau un pericol mortal. Cu toate oamenii erau conștienți de puterea vindecătoare a mucegaiului verde-albăstrui, descoperirea penicilinei în sine a avut loc doar în anul 1928 când bacteriologul Alexander Fleming a descoperit din întâmplare bacteriile din anumite recipiente de sticlă de pe masa lui de lucru erau mult mai puțin răspândite în preajma unui anumit tip de mucegai. În urma unei serii de experimente și teste pe diverși cobai, de la animale la oameni, s-au observat efectele benefice ale acestui mucegai. Totuși, din cauza lipsei resurselor necesare, nu s-au putut continua studiile și a fost nevoie mai treacă 12 ani până la dezvoltarea penicilinei pe care o cunoaștem în prezent.

Inventarea anesteziei

Chiar dacă în prezent anestezia este un lucru cât de poate de firesc în momentul în care vorbim de efectuarea unor operații medicale, în antichitate lucrurile nu stăteau la fel. Chirurgii de la acea vreme au pierdut un număr mare de pacienți tocmai din cauza șocului pe care aceștia l-au suferit din cauza durerii. Mai mult de atât, medicii încercau folosirea băuturilor alcoolice sau a unor substanțe extrase din plante, dar eforturile lor erau în zadar. Problema durerii a fost abordată în medicină pe la sfârșitul secolului al XVIII-lea de către Joseph Priestly, un chimist britanic și mai apoi de Humphy Davy care a observat protoxidul de azot pe care acesta îl numeagazilariantavea puterea de a-i face pe cei care îl administrează să fie imuni la durere pentru o anumită perioadă de timp.

Ceva timp mai târziu, prin anii 1800, William Morton a dovedit puterile eterului. Primul pacient a fost chiar câinele său, iar apoi un alt bărbat căruia i s-a efectuat o extracție fără pic de durere.  

Vaccinurile

În anul 1797 un medic englez, Edward Jenner, a făcut revoluție în domeniul medical în momentul în care a descoperit primul vaccin. Termenul provine din latinesculvacca” (vacă) și are legătură cu substanța folosită în tratarea vacilor împotriva variolei. Ceva vreme mai târziu, Pasteur reușește prepararea unui vaccin împotriva antraxului și mai apoi împotriva rabiei. Treptat, au apărut și vaccinurile contra tusei convulsive, tetanusului, rubeolei, rujeolei și a oreionului. Totuși, când vorbim despre vaccin este imposibil nu ne gândim și la obiectul cu care se realizează acest proces și anume, seringa. Ei bine, inventatorul francez Blaise Pascal a fost cel care a descoperit seringa în secolul al XVII-lea, dar și alte invenții precum presa hidraulică, ruleta, dar și o mașină de calcul.

Insulina

Această descoperire medicală a avut loc în urma a 30 de ani de cercetări de laborator și a fost dezvoltată de fiziologul Nicolae Paulescu. Cu toate rezultatele muncii sale au fost publicate într-o revistă de specialitate în anul 1921, doi cercetători canadieni, Herbert Best și Frederick Banting au anunțat ei au fost cei care au efectuat această descoperire. Acesta a fost și motivul pentru care cei doi au fost laureați cu Premiul Nobel, chiar dacă savantul român a fost cel care a oferit medicamentul care urma salveze zilnic viața oamenilor care suferă de diabet.

Pe lângă aceste descoperiri deosebit de importante mai putem aminti și razele X, ADN-ul, vitaminele sau teoria germenilor. Toate aceste invenții și descoperiri au contribuit extrem de mult la identificarea și eradicarea unor boli cu care generațiile dinaintea noastră au fost nevoite se confrunte. Cu siguranță în viitor urmează se facă și alte descoperiri la fel de importante, însă invențiile menționate deja vor rămâne printre cele mai importante, mai ales au fost făcute în contexte în care tehnologia nici nu era atât de evoluată ca în zilele noastre.

 

loading...
loading...
loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here