vlad_voiculescu

Miniștrii Sănătății și Muncii, Vlad Voiculescu și Dragoș Pislaru, au avut o întrevedere cu reprezentanți ai mai multor sindicate din Sănătate în ceea ce privește reglementarea gărzilor suplimentare.

Cei doi miniștri au transmis partenerilor de dialog social un mesaj clar de recunoaștere a faptului că există un spațiu de ameliorare în acest domeniu și că ambele ministere sunt complet deschise în ceea ce privește căutarea unor soluții în acest sens. Pe lângă cele convenite ieri discuțiile vor continuă cu toți reprezentanții sindicali. Ameliorările din sistemul sanitar nu aparțin nici miniștrilor, nici sindicatelor, ci tuturor medicilor din România și, bineînțeles, pacienților.

Miniștrii Muncii și Sănătății apreciază în mod deosebit discuțiile constructive avute ieri în sensul în care reprezentanții sindicali au manifestat înțelegere față de constrângerile bugetare existențe, mai ales în urmă alocării suplimentare a unui miliard de lei pentru salarizarea din sistemul sanitar odată cu intrarea în vigoare a OUG 20 / 2016.

Ce se întâmplă de la 1 august?

În primul rând, trebuie subliniat faptul că gărzile suplimentare nu vor mai fi obligatorii, ci efectuate pe bază semnării unui contract cu spitalul. Este o măsură care vine să îndrepte un abuz proferat la adresă medicilor care s-a petrecut timp de decenii.

Astfel, contractul individual de muncă cu timpi parțiali care va reglementa efectuarea gărzilor suplimentare reprezintă o bază legală care conferă medicilor drepturile prevăzute de Codul Muncii. De la 1 august, gărzile suplimentare vor fi recunoscute că timp de muncă prestată, vor fi luate în considerare atât la vechimea în muncă, cât și la vechimea în specialitate.

Gărzile suplimentare vor fi plătite cu sporuri între 25-75% pentru o gardă în timpul săptămânii, respectiv între 50-100% în weekend. Modul de determinare a procentului acordat va fi reglementat prin ordin al ministrului sănătății.

Medicii care nu au contract de muncă pe normă întreagă, ci efectuează numai gărzi, vor avea dreptul la concediu de odihnă proporțional cu timpul muncit în gărzi.

 Pentru „gardă obligatorie” (care nu este suplimentară, ci face parte din timpul contractual de muncă), miniștrii Muncii și al Sănătății au decis împreună cu reprezentanții sindicatelor că va fi acordat sporul de noapte de 25%.

 Ce se întâmplă mai departe?

 Urmează un calendar de consultări cu privire la alte modificări în ceea ce privește gărzile suplimentare, care vor fi cuprinse într-o modificare a Ordinului de Ministru al Sănătății 870 / 2004.

Există deja un draft cu modificările propuse de sindicate, propunerea urmează să ajungă înapoi la sindicate conform obligațiilor de consultare a partenerilor sociali. Termenul dorit de lansare în transparența decizionala este mijlocul lunii august.

 În analiză Ministerului Sănătății se află diverse măsuri precum:

Flexibilizarea tîmpilor de muncă zilnici conform cu gradul de complexitate al diverselor specialități medicale;

Stabilirea unor criterii care să reglementeze cuantumul sporurilor în funcție de complexitatea gărzilor, transmite Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.