De ce să te minunezi de São Paulo?

0

Când cineva decide să viziteze Brazilia, este aproape inevitabil ca la un moment dat să nu treacă prin São Paulo, cel mai mare oraș al țării. Cu toate acestea, persoanele rămân rareori pentru o ședere de lungă durată. Aeroporturile mari ale orașului sunt adesea punctul de intrare pe teritoriu pentru majoritatea dornicilor de a vedea această țară, dar care se limitează la a-l cunoaște rămânând între patru pereți sau de la fereastra unui taxi. Cei care fac această alegere au multe de pierdut, pentru că São Paulo este unul dintre cele mai vibrante, colorate și bogate orașe din punct de vedere cultural, nu doar din Brazilia, ci din întreaga lume.

Este un oraș de peste 12 milioane de oameni, iar incluzând regiunea metropolitană din jur, ajunge la 21 de milioane, format din comunități descendente din grupuri de imigranți din toată lumea. Nu există o singură cultură în São Paulo, în schimb, există zeci, fiecare unică în felul său. Privind lucrurile din această perspectivă, São Paulo este ca o sărbătoare cu tapas: nu savurezi totul dintr-o dată, ci degușți porții mici cu arome diverse și le apreciezi rând pe rând. Fiind un oraș atât de mixt, nu este de mirare că mâncarea din São Paulo este incredibilă. 70% din stelele Michelin ale Braziliei au fost acordate restaurantelor din acest oraș, iar pe lângă cele mai renumite locuri există nenumărate nestemate puțin cunoscute, care servesc fie bucătăriei tradiționale pauliste, fie se axează pe meniuri diversificate, de la nivel global. Și mâncarea din zone precum Minhas Gerais sau Nordestino este spectaculoasă, dar aceleași rețete sunt folosite și în multe restaurante din São Paulo.

Unde altundeva poți savura mâncarea delicioasă pe care orașul ți-o poate oferi, decât în niște locuri magnifice? Și bineînțeles că orașul le are și pe acestea. E vorba de grădinile luxuriante aflate în cele mai boeme cartiere, unde poți sta așezat liniștit la o terasă, degustând până și peisajul din jur. Jardim Américă, Jardim Europa, Jardim Paulista și Jardim Paulistano sunt câteva dintre locurile aglomerate cu natură, bun-gust și rafinament, care alcătuiesc totodată cea mai ostentativă zonă a Americii Latine. Totul e sinonim cu luxul, de la un brunch servit pe terasa unui hotel de cinci stele, o vitrină de pe Rua Oscar Freire, până la cocktail-urile pregătite de cei mai buni barmani ai Braziliei.

În São Paulo arta stradală îți ia respirația. Un lucru pe care îl observi în mod negreșit aici este absența panourilor publicitare. Acesta este un rezultat al deciziei intitulată Clean City, implementată în 2007, prin care s-a interzis publicitatea în aer liber la scară largă și s-au reglementat toate formele de publicitate la nivel de stradă. Datorită dispariției complete a banerelor publicitare uriașe, vei putea observa în mod inevitabil scena înfloritoare a artei stradale din São Paulo. De la picturi murale, cum ar fi cele realizate de Eduardo Kobra, cunoscut pentru graffiti-urile sale, până la operele mai mici găsite pe ziduri și pe întreaga zonă faimoasă numită Aleea Batman din Vila Madalena, totul impresionează și îmbogățește vizual privitorii. Adesea trecut cu vederea este și stilul de graffiti cunoscut sub numele de pichação, care include etichete compuse dintr-un alfabet specific, care arată asemănător cu caracterele grafice celtice antice. Pichação se găsește mai ales în părțile mai greu accesibile ale clădirilor orașului. Mulți dintre artiștii graffiti originari din São Paulo au ajuns să fie cunoscuți în toată lumea datorită talentului și viziunii lor unice. Unii dintre aceștia ar fi Binho Ribeiro, Rui Amaral și gemenii Gustavo și Otavio Pandolfo. Aceștia au cucerit străzile marilor orașe europene încă din anii ’80, dar cu siguranță au revenit apoi și în orașul natal pentru a-i menține vivacitatea.

Multe persoane care provin din São Paulo și care au avut ocazia de a călători peste hotare datorită succesului lor într-un anumit domeniu au decis să rămână în orașul natal tocmai datorită frumuseții sale și a culturii înfloritoare. Robson de Souza, cunoscut ca Robinho și aclamat drept noul Pelé, este un fotbalist brazilian, care deși joacă în prezent pentru clubul turcesc Sivasspor, iar de-a lungul timpului a evoluat și în cadrul Real Madrid, Manchester City și Milan, este mândru de locul său natal. A demonstrat acest lucru și în 2010, când s-a întors la primul său club, Santos. Marele oraș se poate mândri, de asemenea, de André Akkari, care a devenit cunoscut în toată lumea datorită pasiunii și dedicării sale pokerului. Deși a vizitat o mulțime de locuri de pe glob și încă face asta prin turneele la care participă, campionul are încă reședința în acest frumos oraș din Brazilia.

Poate de multe ori ai auzit sau ai citit despre São Paulo că ar fi o junglă de beton. Chiar dacă există beton peste tot și multe clădiri înalte pot fi găsite de-a lungul a mai multor kilometri și acestea au farmecul lor. Centrul istoric al orașului, după ce a trecut prin câteva decenii de decădere la sfârșitul secolului al XX-lea, a fost revitalizat permițând vizitatorilor să se plimbe în mod liber pe străduțele sale fermecătoare și să admire cele mai vechi clădiri ale orașului. Impresionantă este și arhitectură modernă, la care au contribuit multe nume mari precum Oscar Niemeyer și Paulo Mendes da Rocha. Muzeul de Artă din São Paulo este o capodoperă suspendată deasupra Bulevardului Paulista, pe patru stâlpi din beton roșu aprins, în timp ce renumitul ansamblu de apartamente Copan din centrul orașului este uimitor, cu frumoasa fațadă curbată.

În acest oraș, mai mult decât în oricare altul din Brazilia, cultura fotbalului este contagioasă. Acest sport este de departe cel mai popular și reprezentativ pentru cultura lor. Cu toate titlurile câștigate de-a lungul timpului, această țară are cu siguranță cea mai de succes echipă națională de fotbal. Cea mai bună modalitate prin care poți simți energia adevărată a ceea ce înseamnă fotbalul pentru brazilieni este să iei parte la un meci organizat pe Arena Corinthians sau la Allianz Parque. Dacă din nefericire nu este programat niciun meci pe durata șederii tale, poți vizita totuși Muzeul de Fotbal, construit în interiorul stadionului Pacaembu. Îți mai rămâne și alternativa de a face o plimbare până la un bar de cartier, unde fanii înfocați pun suflet în admirarea jucătorilor dedicați și a sportului preferat.

Ibirapuera este parcul considerat drept oglindirea Central Park-ului în America Latină. Categorizat ca unul dintre cele mai bune parcuri urbane din lume, de către ziarul britanic The Guardian, acest parc trebuie luat la pas într-o zi călduroasă cum numai în São Paulo vei experimenta. Cele peste 150 de hectare de parcuri luxuriante, lacuri și muzee, chiar în mijlocul unuia dintre cele mai aglomerate orașe ale lumii, creează oarecum o insulă de liniște în haos. Deși este cu siguranță cel mai mult apreciat de persoanele care locuiesc în São Paulo, ca o modalitate de a scăpa de zgomot și de grabă, și turiștii trebuie să îi facă o vizită, în special cei care doresc să viziteze muzeele sale excelente. Închirierea unei biciclete poate fi cireașa de pe tort.

Toate cele prezentate sunt doar o mică parte din marele oraș pe care doar tu îl poți descoperi într-un mod unic. Fiecare turist este capabil să își creeze propria poveste în jurul unui oraș, dar cele mai importante lucruri de luat în considerare la începutul unei astfel de aventuri este dorința de explorare și aprecierea. São Paulo este un oraș al superlativelor, o metropolă cu multe fețe. În același timp este cel mai important centru economic al Braziliei și capitala culturii din America Latină, pe care merită să o vizitezi dacă ajungi pe tărâm brazilian.

loading...
loading...
loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here