Cum sa-ti alegi scaunul de birou

0

Alegerea unui scaun de birou poate fi extrem de importanta precum alegerea corespunzatoare a pieselor de mobilier, fie pentru amenajarea case, fie pentru amenajarea unui birou.

Cu totii ne-am intrebat macar o data ce se poate intampla daca in locul unui scaun de birou folosim un scaun clasic fara spatar, acel tip de scaun pe care deseori il folosim la masa.

In primul rand orice birou ar trebui sa aiba propriul sau scaun de birou. Acesta se alege in functie de:

– varsta utilizatorului;

– de materialul din care acesta este confectionat, fapt ce denota rezistenta acestuia in timp si confortul;

– destinatia;

– preferintele personale si bugetul, etc.

In acelasi timp este recomand ca toate activitatile pe care le faci pe un calculator, de exemplu pe laptop, sa le faci predominant direct de la birou si nu din pat asa cum obisnuim cu totii. Desi pare extrem de confortabil, s-a dovedit stiintific ca lucrul la un astfel de dispozitiv ne atrage catre o pozitie necorespunzatoare la fel ca si in cazul de utilizarii de scaune clasice. Putem vorbi de un numitor comun intre un scaun birou si stilul de viata – sanatate.

Principalul scop al unui scaun de birou optim pentru noi este dat de constructia acestuia, special conceputa pentru a asigura un conform maxim fiecarui utilizator si care aisgura in acelasi timp si o pozitie corecta de lucru. Acest lucru este deosebit de important atat pentru adulti, cat si pentru copii. Exista scaune de birou specializate pentru copii care sunt construite special pentru anumite categorii de varsta si pentru nevoile acestora. Trebuie sa tinem cont ca noi adultii suntem diferiti intre noi, la fel cum si copiii au nevoi diferite, unii fata de ceilalti si ei fata de noi. Astfel, obligand un copil sa-si desfasoare activitatea in fata unui birou unde exista un scaun de adulti, poate sa nu fie o idee foarte buna. Daca din prisma rezistentei acesta nu prezinta o problema, pentru ca si scaunele de birou au fost concepute de-a lungul timpului astfel incat sa acopere densitati corporale cat mai mari cu putinta, forma spatarului poate fi deopotriva o mare problema. Si, mai ales daca vorbim de copii abia intrati pe bancile scolii, care practic sunt in formare, sezutul pe un astfel de scaun neadecvat poate duce la deformarea corporala, respectiv la deformarea oaselor si a coloanei vertebrale. Acest lucru este valabil si pentru adultii ce nu detin un scaun corespunzator de birou sau care prefera lucrul in pat, in detrimentul celui la birou.

Asadar este extrem de important sa tii cont de varsta, de greutate si chiar si de inaltime uneori. In prezent exista o varietate extrem de mare de scaune de birou, care mai de care mai elegante si din materiale diverse, cu un concept elegant si confortabil. Cele mai des achizitionate sunt scaunele economice care pot fi realizate integral din plastic dur si/sau piele ecologica. Se regasesc si modele de scaune birou care detin complet sau partial tapiterie alcatuita din burete, imbracata in piele ecologica. Aceste scaune moderne sunt extrem de flexibile si permit reglarea cu usurinta a sezutului, in functie de inaltimea la care se doreste a fi adus sezutul, dar si a spatarului, pentru o pozitie cat mai confortabila. Sunt scaune de birou pentru diferite destinatii de uz, atat scaune de top pentru directori, cat si scaune cu caracteristici ridicate la un pret accesibil, pentru utilizatorii individuali si/sau copii.

Se recomanda ca pozitia la calculator sa fie una adecvata si relaxanta iar cea mai corespunzatoare pozitie este cea in care privirea este paralela cu ecranul de lucru. Calculatorul trebuie sa fie amplasat in linie dreapta cu ochii, nici prea sus, nici prea jos, astfel incat sa se evite acel disconfort al ochilor care pot duce la alte probleme cu vederea. Tinand cont de acest aspect iti asiguri totodata si o pozitie corespunzatoare de lucru, fie acasa, fie la birou, care previne o serie de exercitii fizice dureroase si de durata, asa cum se intampla in cazul celor care nu-si aleg corespunzator un scaun de birou sau care nu adopta o pozitie corespunzatoare.

Nu mai este o scuza sa nu investesti intr-o astfel de achizitie, fiind una de durata si extrem de importanta pentru sanatate.

loading...
loading...
loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here