Cum să foloseşti în siguranță smartphone-ul şi tableta atunci când pleci în vacanţă

0

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) sfătuieşte utilizatorii de smartphone-uri şi tablete care călătoresc în ţară şi în străinătate să ia mai multe măsuri/precauţii pentru a preveni fraudele sau accesarea neautorizată a acestor terminale, conform unui comunicat de presă al instituţiei.

Conform ANCOM, pentru a evita accesarea nedorită a telefoanelor și tabletelor, este bine ca utilizatorii să ia unele măsuri:

  • blocarea cartelei SIM printr-un cod PIN complex;
  • setarea perioadei minime de inactivitate după care terminalul este blocat automat;
  • setarea unei parole pentru deblocarea echipamentului;
  • instalarea unui program antivirus bine cunoscut şi setarea acestuia pentru actualizări şi scanări periodice;
  • păstrarea restricţiilor de securitate configurate de producătorul terminalului;
  • actualizarea periodică a aplicaţiilor instalate şi a sistemului de operare.
„În cazul în care unui utilizator îi este furat telefonul, acesta poate evita consumul nedorit de voce şi date solicitând cât mai repede furnizorului său de servicii de telefonie suspendarea temporară a numărului, urmând să îi fie furnizată ulterior o nouă cartelă SIM cu acelaşi număr. Înainte de a pleca în vacanţă, este bine ca utilizatorii să îşi noteze numerele de telefon la care pot apela propriul furnizor de servicii de telefonie pentru a semnala un eventual furt. Este bine de reţinut că operatorii telecom pot bloca numai cartela SIM, nu şi smartphone-ul sau tableta, iar pentru recuperarea acestor echipamente este necesară o plângere la poliţie”, precizează ANCOM.

De asemenea, ANCOM reaminteşte că există aplicaţii dezvoltate special pentru a localiza smartphone-ul sau tableta şi pentru a şterge datele din memoria acestor echipamente în cazul în care nu mai pot fi recuperate, precum şi soluţii prin care posesorii pot face o copie de siguranţă a contactelor şi datelor din telefon.

„Utilizatorii pot afla ce alte măsuri de siguranţă pot lua pentru a diminua impactul furtului sau pierderii echipamentelor şi pentru a preveni accesarea lor neautorizată accesând site-ul ANCOM, secţiunea InfoCentru. Secţiunea InfoCentru din pagina de internet ANCOM pune la dispoziţia utilizatorilor informaţii utile despre serviciile de comunicaţii electronice (telefonie, internet şi televiziune) şi serviciile poştale, pentru a-i sprijini în alegerea şi folosirea acestor servicii. Informaţiile se referă în principal la încheierea contractelor, modalitatea de tarifare, calitatea serviciilor, deblocarea terminalelor sau serviciul de roaming. În plus, utilizatorii pot găsi aici ghiduri dedicate, pe teme precum fraudele prin telefon sau serviciile de acces la internet”, se mai menționează în comunicatul de presă.

loading...
loading...
loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here