Consiliul Concurenței a amendat cu 73 milioane de lei șase companii responsabile cu măsurarea energiei electrice

0

Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 73.100.870,37 lei (aproximativ 15,8 milioane de euro) şase companii pentru încheierea a două înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa comercializării contoarelor şi echipamentelor conexe pentru măsurarea energiei electrice.

Amenzile care au fost aplicate:
1. ECRO S.R.L.: 526.201,11 lei (113.709,29 euro);
2. ELECTROMAGNETICA S.A.: 10.024.824,88 lei (2.166.311,89 euro).
3. ELSTER ROMETRICS S.R.L.: 11.212.808,71 lei (2.423.028,94 euro);
4. ENERGOBIT S.A.: 13.112.674,12 lei (2.833.579,85 euro);
5. LANDIS+GYR AG.: 27.423.377,51 lei (5.926.047,52 euro);
6. S.E. ELECTRICA S.A.: 10.800.984,04 lei (2.334.035,79 euro);

În cadrul investigaţiei, declanșată în septembrie 2015, Consiliul Concurenţei a constatat că AEM  S.A., ENERGOBIT S.A., ELSTER ROMETRICS S.R.L., LANDIS+GYR AG şi ECRO S.R.L. au participat la o  înţelegere pentru împărţirea unor licitaţii publice organizate de operatorii reţelelor de distribuţie a  energiei electrice, cum sunt EON, ENEL, CEZ, Electrica S.A. Companiile au stabilit modul în care  urmau să participe la licitaţii astfel încât să nu se suprapună şi fiecare dintre participanţi să câştige  contracte de furnizare de echipamente cu eforturi minime, se arată într-un comunicat remis de Consiliul Concurenței.

Efectele înţelegerilor anticoncurenţiale au condus la cresterea artificială a preturilor de achiziție  pentru respectivele echipamente, costurile suplimentare fiind translatate către consumatorii finali  care plăteau facturi mai mari pentru energia electrică.

Potrivit autorităților, comportamentul anticoncurenţial s-a derulat în perioada 27 noiembrie 2008 – 30 septembrie 2015  şi a vizat numeroase proceduri de licitaţie publică derulate în acest interval de timp.

Autoritatea de Concurenţă a constatat că unii angajaţi ai SE Electrica S.A., companie organizatoare  de licitaţii publice pentru achiziționarea de contoare şi echipamente conexe, au fost implicaţi  realizarea acestor înţelegeri, consultându se cu companiile cu privire la elaborarea documentaţiei  de participare la procedurile de achiziţie publică, facilitând în acest fel, schimbul de informaţii  sensibile din punct de vedere comercial.

În cadrul aceleiaşi investigaţii, Consiliul Concurenţei a constatat existenţa unei înţelegeri între AEM  S.A. şi ELECTROMAGNETICA S.A. constând în împărţirea licitaţiilor organizate de către FDEE Electrica Muntenia Nord S.A. şi FDEE Electrica Transilvania Sud S.A. pentru atribuirea contractelor pentru  lucrări de modernizare a contorizării energiei electrice la blocurile de locuinţe din zona de activitate a filialelor respective, în perioada 22 octombrie 2010 – 27 iulie 2012.

„Pe parcursul investigaţiei am transmis autorităţilor competetente, informaţii referitoare la
faptele constatate, continuând astfel buna colaborare între Consiliul Concurenţei şi Parchet. Companiile răspund pentru faptele angajaţilor lor, iar practicile de acest gen reprezintă una  dintre cele mai grave restricţionări ale concurenţei şi conduc la prejudicierea consumatorilor care  plătesc mai mult pentru produsele sau serviciile achiziţionate. De aceea, am recomandat ANRE să  verifice în ce masură, preţurile majorate în urma cartelului au afectat tarifele percepute  consumatorilor”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

AEM S.A., participantă la ambele pratici anticoncurențiale, a aplicat la programul de clemenţă,  aducând dovezi privind existenţa faptelor anticoncurenţiale, şi a primit imunitate la amendă.  Politica de clemenţă, instrument foarte utilizat în statele Uniunii Europene, permite Autoritaților de  Concurență să aplice un regim mai favorabil companiilor implicate în înţelegeri anticoncurenţiale și  care cooperează în vederea descoperirii şi sancţionării acestor practici ilegale.

Consiliul Concurenţei încurajează astfel companiile implicate în înţelegeri anticoncurenţiale să  contacteze autoritatea de concurenţă, să îşi recunoască participarea la încălcare şi să furnizeze  dovezi privind înţelegerea respectivă. Procedând astfel, companiile pot beneficia de reduceri substanţiale ale amenzilor sau chiar de imunitate totală, se arată în comunicatul transmis de autorități.

loading...
loading...
loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here