cheesecake-cu-morcovi

Visul unui iepuras de Paște. Un vis minunat despre un cheesecake marmorat, în care straturi pufoase de brânză se împletesc frumos cu straturi de prăjitură cu morcovi. Vă delectăm astăzi cu o reteță delicioasă: cheesecake cu morcovi.

Ingrediente

Aluat cu brânză

450 gr cremă de brânză (tip Philadelphia)
100 gr zahăr
2 ouă
1/2 păstaie de vanilie
100 gr smântână acră/fermentată

Aluat cu morcovi

165 gr făină alba (BL55)
200 gr zahăr (din care 50 gr zahăr brun, restul alb)
120 ml ulei (cu gust neutru)
2 ouă
150 gr morcovi
1/2 păstaie de vanilie
1 1/4 linguriță praf de copt
3/4 linguriță scorțișoară măcinată
1/4 linguriță nucșoară măcinată
1/8 linguriță cuișoare măcinate
1/8 linguriță sare

Crema de brânză

150 gr cremă de brânză
50 gr unt (la temp. camerei)
100 gr smântână acră/fermentată
50 gr zahăr pudră

Decor: nucă măcinată

Porții: 8

Preparare

1. Amestecul de brânză. Se mixează crema de brânză doar până devine cremoasă (cam 1 minut). Se adaugă zahărul și miezul de vanilie și se mixează 3 minute. Se adaugă ouăle, câte unul, și se mixează după fiecare până se omogenizează. Se adaugă smântâna și se omogenizează.

2. Amestecul cu morcovi. Se dau morcovii pe razatoarea mica (eu le-am dat apoi si cateva pulsuri in robot sa fie si mai maruntiti). Se cerne faina cu praful de copt, toate aromele

3. Se bat ouăle cu zahărul până aveți un amestec ca o cremă groasă (cca 3-4 minute). Continuați să mixați și turnați uleiul în fir subțire, ca la maioneză. Crema se va mai îngroșa ușor. Se adaugă miezul de vanilie și se mixează până se omogenizează.

4. Se adaugă făina aromată și se amestecă ușor, de data asta manual (cu telul sau o paletă de patiserie). La final se încorporează ușor morcovii.

5. Se tapetează fundul unei tăvi (preferabil cu pereți detașabili; de 23 cm diametru) cu hârtie de copt. Se ung marginile cu puțin unt.

6. Se toarnă jumătate din amestecul cu morcovi în tavă și se nivelează cu dosul unei linguri să se acopere fundul tăvii.

7. Se pune cam 1/3 din amestecul de brânză peste baza de morcovi. Folosiți o lingură și puneți grămăjoare ici și colo, fără a nivela. Puneți apoi restul de amestec de morcovi în același fel (cu o lingură, puneți grămăjoare printre cele de brânză, tot fără a nivela). Scopul e să obțineți un efect marmorat.

8. Turnați ușor restul de amestec de brânză peste toată suprafața și nivelați foarte ușor cu dosul lingurii, pe cât posibil să nu se mai vadă amestecul de morcovi.

9. Coaceți cheesecake-ul la 175C (pentru cuptoarele electrice, căldura să vină doar de jos; pentru toate cuptoarele: introduceți o crăticioară cu apă pe fundul cuptorului ca să se facă abur), timp de 55-60 minute. Când e gata, dacă mișcați tavă, centrul trebuie să tremure ca o piftie. Dacă apar câteva crăpături sau denivelări  pe suprafața cheesecake-ului, nu vă panicați, e ok, glazura le va acoperi. Crăpăturile apar din cauza că aluatul de morcovi din interior crește (are praf de copt). Opriți cuptorul, dar lăsați cheesecake-ul să se răcească înăuntru măcar 1 oră. Treceți cu cuțitul pe margine să desprindeți cheesecake-ul de tavă.

10. Cu mixerul frecați untul cu crema de brânză până amestecul devine cremos. Adăugați zahărul și smântâna și mixați bine. Cu această cremă glazurați suprafața cheesecake-ului.

11. Dați cheesecake-ul la frigider măcar câteva ore. Când îl scoateți din formă, presărați nucă măcinată pe margine, apoi se poate felia. E bun imediat dar rezistă bine 2-3 zile la frigider.

sursa articol: e-retete.ro.

ESKAPE VĂ DOREȘTE POFTĂ BUNĂ!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.