Ce se întâmplă cu PENSIILE românilor de la 2 Octombrie. Anunțul lui Liviu Dragnea

0
Foto: Facebook Liviu Dragnea

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, marţi seara, că noul proiect de Lege a Pensiilor va fi adoptat până în data de 2 octombrie 2018, iar măsurile se vor aplica de anul acesta pentru milioane de pensionari.

„Vom adopta în acest an, în această sesiune, maxim până în 2 octombrie, noua lege a pensiilor, care schimbă total în bine şi definitiv situaţia pensionarilor din România, şi vorbim de milioane de pensionari, astăzi, şi pensionari care vor tot veni”, a precizat Dragnea la Antena 3.

Lia Olguța Vasilescu a prezentat principalele modificări impuse de noua Lege a Pensiilor:

Potrivit ministrului, pensia minimă din România urmează să se calculeze raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv.

Astfel, persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară.

Şi asta în timp ce persoanele cu vechime între 10 ani și 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară.

Dacă în urma calculului rezultă o sumă mai mare, atunci persoana o va primi pe aceasta. Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislația în vigoare, din cauza căreia nu se făcea nicio diferențiere în funcție de anii lucrați între beneficiarii de pensie minimă. Adică, în practică se ajunge în situația în care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, să primească la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie.

Lia Olguţa Vasilescu precizează că vârsta standard de pensionare si stagiul minim nu se modifică.

„Vârsta standard de pensionare nu se modifică, nici stagiul minim, nici cel complet. Nicio pensie nu va scădea”, a declarat, săptămâna trecută, Lia Olguţa Vasilescu.

 Vă reamintim că din 2019, punctul de pensie va ajunge la 1.265 lei, pentru ca în 2020 să crească la 1.400 lei. La 1 ianuarie 2021 punctul de pensie se va situa la valoarea de 1.775 lei, respectiv 45% din salariul mediu.

loading...
loading...
loading...
loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here