Ce le lipseşte copiilor născuţi prin cezariană? Iată răspunsul specialiștilor

1

Cercetătorii susțin că bebeluşii născuţi prin cezariană prezintă un risc sporit de a suferi de un număr de afecţiuni, printre care astm şi diabetul de tip 1, pe măsură ce înaintează în vârstă. 

Specialiștii au analizat diferenţele dintre bacteriile aflate în tractul intestinal al bebeluşilor născuţi prin cezariană şi cele aflate în tractul intestinal al bebeluşilor născuţi natural. Potrivit acestora, diferenţele microbiene pot avea, de-a lungul întregii vieţi, consecinţe asupra sănătăţii copiilor.

Intestinul persoanelor adulte este populat de miliarde de bacterii „prietenoase” care ajută în procesul de digestie şi care ne protejează de patogeni, însă nou-născuţii nu au aceşti microbi. În mod normal, prima expunere a copilului la bacterii are loc atunci când acesta traversează canalul vaginal al mamei sale. Bebeluşul este acoperit cu bacterii, iar o parte din acestea sunt înghiţite. De asemenea, bebeluşul obţine alte bacterii de la mama sa în urma alăptării. Astfel, intestinul copilului începe să fie populat cu bacterii benefice care joacă un rol crucial în dezvoltarea sistemului imunitar, se arată în Analiza publicată în Canadian Medical Association Journal.

Un copil care se naşte prin cezariană pierde această „scufundare” iniţială în bacterii. Mai mult, femeile care nasc prin cezariană tind să amâne alăptarea, iar de obicei doctorii le prescriu antibiotice pentru a preveni infecţiile în zona inciziei.

Specialiștii spun că bebelușii care se nasc prin cezariană nu prezintă un tip de bacterie benefică, cunoscută sub numele de Bacteroides, un element extrem de important în procesul de construcție a imunității. Din această cauză riscă să răcească mult mai repede și să sufere de astm, alergii alimentare, boala celiacă sau diabet.

Aceștia le recomandă mamelor să aleagă o naștere naturală și să apeleze la operație doar în situații extreme.

Sursă: Globe and Mail

loading...
loading...
loading...
loading...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here