BNR estimează că prețurile de consum vor scădea până în luna iulie

0

mugur isărescu

Banca Națională a României a prelungit cu încă o lună intervalul în care prețurile de consum ale populației ar urma să scadă treptat, de data aceasta până la finele lunii iulie, ca rezultat al scăderii TVA și a unor tarife administrative.

„În ședința de astăzi Consiliul de administrație al BNR a analizat și aprobat Raportul asupra inflației, ediția mai 2016. Raportul prezintă noua prognoză trimestrială, care anticipează prelungirea valorilor negative ale ratei anuale a inflației până în luna iulie 2016, ca urmare a manifestării efectelor tranzitorii ale reducerii cotei TVA și ale altor impozite indirecte, precum și a scăderii unor prețuri administrate (energie). Scenariul de bază prevede o revenire graduală a inflației în interiorul intervalului asociat țintei și plasarea în palierul superior al acestuia la finele orizontului de prognoză”, se arată în comunicatul BNR emis după ședința de politică monetară.

Potrivit evoluției anticipate, notează BNR, valoarea negativă a ratei anuale a inflației s-a accentuat în primul trimestru al anului curent (-3,0% în luna martie față de -0,93% în decembrie 2015), ca efect al reducerii cotei standard a TVA de la 24 la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 și al prețurilor scăzute ale materiilor prime pe plan global.

Cele mai recente date și sondaje de conjunctură semnalează continuarea expansiunii cererii de consum, pe fondul stimulilor fiscali și al creșterii veniturilor populației. În același timp se remarcă scăderea productivității muncii în industrie concomitent cu o dinamică anuală pozitivă a salariilor.

Citește mai multe pe profit.ro.

loading...
loading...
loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here