Au voie preoții să îṣi înfrumusețeze veșmintele?

0

La marile sărbători de peste an preoții aleg straie speciale, deși în fapt vorbim de același tip de set de țesături. Au însă pe spate, pe felon o bogată prezentare a unor detalii de design. Au voie preoții să își înfrumusețeze hainele de slujbe?

Ce spune Sfântul Sinod

Preoții și în fapt orice slujitor al Domnului parte din ierarhia BOR are un set de veșminte liturgice pe care trebuie să le poarte. Toate acestea sunt reglementate de Sfântul Sinod, care prevede de asemenea că nerespectarea acestor reguli duce la sancțiuni destul de mari, într-atât încât se ajunge și la excluderea din rândul clericilor.

Cât despre cum ar trebui să arate acestea sunt prevăzute anumite indicații spre exemplu din punct de vedere cromatic. Totuși preoții pot purta veșminte împodobite, atât timp cât acestea sunt relevante și se supun regulilor. De cele mai multe ori o așa zisă îmbogățire stilistică a veșmintelor se referă la reprezentări de sfinți, de icoane a marilor sărbători cinstite.

Cine creează veșmintele preoților

În trecut atelierele erau poate mai puține, mai restrânse și nici tehnicile sau mașinile speciale de cusut nu erau atât de performante. Acum ne ajută modernismul din acest punct de vedere, însă au rămas puțini care să știe tehnica sau istoria religiei, astfel încât să execute veșminte preoțești.

Crilovic spre exemplu realizează vesminte bisericesti și nu numai. Vorbim despre producător autohton ce creează la comandă seturi de veșminte pentru arhierei de asemenea, textile decorative, acoperăminte pentru lăcășele de cult. Veșmintele pentru preoți pot fi țesute sau brodate. Toate acestea sunt realizate ținând cont de toată stricteṭea domeniului. La cerere, un model anume de veșmânt poate fi executat într-o altă culoare.

Veșmintele de preoți sunt echivalentul unei uniforme

Deși sunt încărcate, aurite și adesea într-un mod complex lucrate, cel puțin din punct de vedere al design-ului, veșmintele de preot sunt menite să arate de fapt supunerea și să fie închinate divinității. Le putem asocia cu uniformele pe care unii sau alții le poartă, pentru că astfel se identifica cu ceea ce fac și cu domeniul din care fac parte.

Un preot are mai degrabă o misiune spirituală și astfel impune respect, arată smerenie față de divinitate și mai mult decât atât își face prin ceea ce poartă și o expunere fără teamă, arătând așadar că aparține clericilor. Trebuie spus că în timpul liber, adică când nu slujește, un preot nu este obligat să poarte setul de veșminte, însă va purta reverenda tot timpul. Aceasta este de culoare închisă, până în pământ și acoperă inclusiv gâtul. Poate fi purtată peste hainele obișnuite.

Și de această dată, la reverendă, vorbim despre simplitate. Un preot are voie însă să poarte reverendă gri închis sau un albastru închis, nu doar negru, însă nimic în tonuri deschise. Reverenda poate avea broderie la mâneci și guler.

Pentru acele momente în care îndeplinește atribuții de preot însă nu în lăcașul de cult preotul poate purta doar reverendă și peste aceasta epitrahilul sau popular denumit patrafirul.

Contact Crilovic

0743 403 124

0762 147 172

contact@vesmintebisericesti.ro

loading...
loading...
loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here