rovignetă

Există şoferi care mai uită să-şi achiziţioneze rovinieta. Prinşi de radarele poliţiştilor, ei primeau acasă amenzile pentru neplata rovinietei. De acum şoferii care primesc acasă amenzi de la CNADNR pentru neplata celebrei roviniete nu mai au obligativitatea să plătească sumele pretinse, notează radiounirea.

De ce? Documentele de acest tip au fost declarate nule, pentru că semnătura electronică nu este considerată legală. În 17 februarie, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis un recurs în interesul legii formulat de Avocatul Poporului, ca urmare a petițiilor transmise de cetățeni, astfel că în acest moment orice amendă fără semnătura olografă a agentului care a constatat lipsa rovinietei este nulă.

Potrivit deciziei instanței supreme, singurele procese-verbale de amendă, ce pot fi acceptate, sunt cele întocmite de un controlor de trafic care constată contravenția la momentul comiterii ei și poartă atât semnătura acestuia, cât și semnătura contravenientului sau a unui martor, după caz.

Practic, în acest moment, așa cum sună decizia ÎCCJ, cei care care au primit prin poștă o amendă fără semnătura agentului constatator trebuie să meargă la instanță și să ceară anularea ei, folosindu-se de hotărârea magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Potrivit comunicatului de presă semnat de Avocatul Poporului, care a inițiat recursul în favoarea legii:

„Înalta Curte de Casație și Justiție, prin Decizia nr. 6 (dosar nr. 14/2014) din 16 februarie 2015, a admis recursul în interesul legii formulat de către Avocatul Poporului în data de 27 noiembrie 2014, prin care a fost sesizată problema de drept referitoare la interpretarea dispozițiilor art. 17 din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor și a Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică, din punct de vedere al semnăturii agentului constatator necesară legalității procesului-verbal de contravenție, pentru contravențiile sancționate de Ordonanța Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România, modificată și completată.

În esență, Avocatul Poporului a apreciat că semnătura electronică a agentului constatator, în speță Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România S.A., este de natura să atragă nulitatea procesului verbal de contravenție încheiat pentru constatarea contravențiilor la Ordonanța Guvernului nr. 15/2002, modificată și completată, pentru argumentele reținute pe larg în sesizarea formulată, care se află pe siteul www.avp.ro la Secțiunea „Activitate – Recursul în interesul legii”.

Instituția Avocatul Poporului a precizat ca opina sa a fost împărtășită și de Parchetul General, chiar dacă majoritatea Curților de Apel din țără au dat câștig de cauză CNADNR în procesele deschise de șoferi.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.