Astăzi este Joia Mare. Ce nu ai voie să faci în această zi din Săptămâna Patimilor

0

Joia Mare este ziua în care toți creștinii prăznuiesc patru evenimente importante din Săptămâna Patimilor: spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos, Cina cea de Taină, rugăciunea din gradina Ghetsimani și vinderea Mântuitorului de către Iuda.

În Joia Mare, oamenii obişnuiesc să meargă la biserică să se spovedească şi să se împărtăşească. Seara, creştinii merg la Denia celor 12 Evanghelii, unde se îmbracă haine de doliu, făcute din pânză albă şi cusute cu negru. Tot în Joia Mare se duce la biserică pâine, care va fi sfinţită de preot, stropită cu vin şi împărţită enoriaşilor în noaptea de Înviere.

Astăzi nu ai voie să dormi în timpul zilei dacă nu vrei să fii leneş pe parcursul întregului an. În anumite sate româneşti, se crede că femeile care aţipesc în miez de zi sunt aspru pedepsite de Joimăriţă, cea care în folclorul românesc este un justiţiar al trândăviei.

Rufele nu se spală în Joia Mare și nu se consumă urzici și oțet, deoarece Cărțile Sfinte spunt că Mântuitorul Iisus Hristos a fost bătut cu urzici și obligat să-și umezească buzele în oțet.

loading...
loading...
loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here