Angela Merkel: Spațiul Schengen poate supraviețui doar dacă regulamentele Dublin sunt reformate

0

angela merkel

Călătoriile fără vize în spațiul Schengen pot supraviețui doar dacă așa-numitele regulamente Dublin – în virtutea cărora prima țară europeană în care ajunge un refugiat este responsabilă pentru procesarea solicitării lui de azil – sunt reformate, a declarat cancelarul german Angela Merkel, informează DPA și AFP.

Angela Merkel a susținut un discurs în parlamentul german înainte cu o zi de summitul UE de la Bruxelles, în cadrul căruia urmează să fie încheiat oficial un acord cu Turcia care își propune stoparea fluxului de refugiați în Europa.

Cancelarul german a rezistat soluțiilor naționale cerute de criticii săi din țară, precum intensificarea controalelor la frontieră sau plafonarea numărului de noi sosiri, care a ajuns la un milion în 2015.

În discursul său din parlament, Merkel a afirmat că actualele călătorii fără viză în spațiul Schengen pot supraviețui doar dacă așa-numitele regulamente Dublin — în virtutea cărora prima țară europeană în care ajunge un refugiat este responsabilă pentru procesarea solicitării lui de azil — vor fi reformate.

Ea a precizat că aderarea Turciei la Uniunea Europeană nu este încă „pe ordinea de zi”, în ciuda discuțiilor în curs privind deblocarea negocierilor care au loc cu prilejul definitivării acordului privind soluționarea crizei migrației.

Dacă aceste negocieri vor fi deblocate, ele se vor desfășura „cu un deznodământ deschis” și deci „aderarea Turciei la UE nu este pe ordinea de zi”, a spus Angela Merkel în fața deputaților germani, dintre care mulți și-au exprimat îngrijorarea că Ankarei i s-au făcut concesii prea mari pentru a limita fluxul de migranți.

În schimbul cooperării sale cu țările europene pentru combaterea sosirilor ilegale de refugiați de pe teritoriul său în Grecia, pe care o tranzitează în drum spre nordul Europei, Turcia cere relansarea negocierilor privind aderarea sa la UE, blocate în principal de chestiunea cipriotă.

Totodată, Ankara solicită până la finalul lui iunie liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii săi care vor să se deplaseze în UE. În ceea ce privește acest punct, Merkel a spus că nu va da dovadă de niciun fel de slăbiciune.

„Aspectul decisiv este că condițiile pe care Turcia le are de îndeplinit în vederea unei liberalizări a regimului vizelor nu se schimbă”, a dat ea asigurări.

Există încă „multe de făcut” în vederea unui acord „și ne vom asigura că toate condițiile prevăzute sunt îndeplinite”, a adăugat ea.

O astfel de liberalizare a regimului vizelor suscită îngrijorare în unele țări europene și în cadrul propriei formațiuni politice a Angelei Merkel, care nu vrea să valideze o deschidere a frontierelor turce fără garanții, într-un moment în carte continentul se confruntă deja cu un flux migrator fără precedent după 1945.

Criticii proiectului de acord UE-Turcia denunță și faptul că Europa se pregătește să lege soarta migranților de o țară criticată frecvent pentru încălcarea libertăților civile sau pentru politica sa față de kurzi.

Merkel a subliniat că actuala criză a refugiaților este „cea mai mare provocare cu care se confruntă Europa de decenii”.

Cancelarul german a apreciat că parafarea unui acord cu Turcia în această săptămână, împreună cu pașii întreprinși pentru abordarea cauzelor care îi fac pe oameni să fugă din țările lor de origine, înseamnă că „am putea avea pentru prima dată o șansă reală la o soluție durabilă și paneuropeană în problema refugiaților”.

„Europa are nevoie de un acord cu Turcia pentru ca NATO să elimine migrația ilegală în Europa prin intermediul traficanților de ființe umane”, a mai menționat cancelarul german.

loading...
loading...
loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here