Ai acasă carnete vechi de economii? Poți obține despăgubiri de 20.000 de lei de pe urma lor

1

Foarte mulți români au acasă carnete vechi de economii și se întreabă dacă își pot recupera banii pe care i-au economisit în anii 90.

Trebuie să știți că există trei categorii de librete CEC: cele de 70.000 de lei – prețul unui autoturism Dacia, înainte de 1990 (deținătorii așteptau să le vină rândul pentru a-și ridica mașina); libretele de 5.000 de lei, cu care se putea câștiga o mașină Dacia, la extragerile periodice efectuate de CEC; libretele de economii, de diferite valori, cu dobânda acordată de CEC la vremea respectivă.

Pentru carnetele tip – Dacia, de 70.000 de lei, se poate merge, conform legislației, direct în instanță, pentru a obține despăgubirile, care, în urma actualizării, se ridică la aproximativ 20.000 de lei noi, dar nu se acordă cash, ci în titluri de stat.

Ministerul Finanțelor Publice a emis un comunicat în care precizează că pentru celelalte tipuri de carnete de economii nu se pot acorda despăgubiri, deoarece legislația actuală nu permite acest lucru.

„În legătură cu informaţiile referitoare la despăgubirile deponenţilor CEC care deţin librete de economii cu dobândă şi câştiguri în autoturisme (5.000 lei vechi) sau librete de economii la vedere, Ministerul Finanţelor Publice face următoarele precizări: libretele de economii şi câştiguri în autoturisme au fost emise în baza unui act normativ, clauzele nefiind supuse negocierii; libretelor de economii cu dobândă şi câştiguri în autoturisme (5.000 lei vechi) NU le sunt aplicabile prevederile OUG nr. 156/2007 privind despăgubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii şi Consemnaţiuni CEC – SA”, se arată în comunicat.

 

loading...
loading...
loading...
loading...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here