Afecțiune tăcută, instalată pe nesimțite – cum recunoști depresia

0

Îți spui că și mâine e o zi, astăzi ai dreptul să fii supărat/ă. Zilele se repetă cu același scenariu. Nu îți mai pasă de nimeni și de nimic, nu mai ai grijă de tine, ești neglijent/ă. Prietenii sau familia îți spun că ar fi cazul să iei măsuri. Un astfel de episod poate fi oarecum general valabil; cu toții trecem prin etape mai dificile. Când acestea nu pot fi depășite, este cazul de intervenție de specialitate, iar Daniel Ivan, psiholog în București poate fi ajutorul necesar.

Depresia, boala secolului despre care tot mai mulți și mai des vorbesc, se instalează pe nesimțite. Conform specialiștilor, așa cum precizează și Daniel Ivan în cadrul paginii sale danielivan.ro, depresia nu este doar o tristețe trecătoare. Afectează pe oricine și oricând și se manifestă prin modificări emoționale, cognitive, fizice și comportamentale.

Cum recunoaștem depresia

Există tipare diferite, însă per general vorbim despre pierderea interesului sau a plăcerii pentru orice. Se schimbă implicit apetitul, apar dereglări de somn, energia scade, apare în schimb o oboseală constantă și o epuizare fizică continuă. Persoana depresivă este mai tot timpul supărată și se simte nulă, nehotărâtă, nu se concentrează, se simte vinovată.

Intervin dificultăți în a lua decizii, pesimismul este mereu prezent și în unele cazuri apar intenții și gânduri negre, de suicid. O astfel de tulburare majoră este asociată cu prezența simptomelor în cea mai mare parte a zilei, aproape zilnic sau o dată la 2 săptămâni.

Să învățăm să facem și diferențele. Depresia nu este asociată consumului de substanțe interzise sau cu un episod maniacal. Când se întâmplă asta, deja vorbim despre tulburare bipolară. Dacă pe fondul depresiei apare și consumul de alcool și droguri, depresia este agravată ca evoluție – pe principiul „o problemă nu vine niciodată singură”.

Cum tratăm depresia

Specialiștii vorbesc în principal de necesitatea de a urma ședințe de terapie pentru a trata depresia. În unele cazuri pot fi necesare și tratamente medicamentoase, dar mai rar. Ședințele de terapie la un cabinet psihoterapie in Bucuresti sau oriunde în altă parte trebuie să aibă o constanţă respectată. În cadrul acestora este nevoie de participarea activă la procesul de vindecare.

Depresia poate fi combătută, pacienții pot fi vindecați fără recidivă. Sunt cazuri în care episoade de depresie reapar în anumite momente ale vieții. Cert este că o persoană depresivă are șanse să revină complet la nivelul de funcționare de dinainte.

Poate afecta și copiii, dar și vârstnicii

Depresia poate afecta orice clasă socială și categorie de vârstă. Există  o strânsă legătură cu mediul în care trăim și obiceiurile pe care le avem. Nu degeaba promovarea unei vieți sănătoase și a unor principii pe măsură este cale de prevenție pentru orice boală. Depresivul trebuie susținut de către cei din jur, familie și prieteni și are nevoie de un program echilibrat, de activitate zilnică, de sport și mese echilibrate.

Depresia nu trece de la sine! Cereți sfatul unui specialist și nu amânați ședințele de psihoterapie, întrucât amânarea poate duce la agravarea depresiei existente.

loading...
loading...
loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here