protest-transportatori-in-capitala

Joi, 17 decembrie 2015, transportatorii rutieri vor protesta în fața Guvernului României, între orele 10.00-15.00. La acțiunea de protest vor fi mobilizate aproximativ 9.000 de autobuze, autocare și taxiuri care aparțin patronatelor cu activitate în domeniul transportului public de persoane şi aproximativ 900 de autocamioane din domeniul transporturilor de marfă.

Protestul este organizat de Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.), împreună cu Federația Operatorilor Români de Transport (FORT), Asociația Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE 2002), Asociația Română pentru Transporturi Rutiere Internaționale (ARTRI), Asociația Națională a Transportatorilor și Taximetriștilor Independenți (ANTTI) și Asociația Operatorilor de Transport (APULUM).

„Prezentăm scuzele noastre bucureștenilor, pentru acțiunea de protest care va afecta circulația în zona centrală a orașului, însă aceasta este singura cale prin care autoritățile pot fi determinate să înțeleagă faptul că instituțiile trebuie să fie în slujba cetățenilor și nu invers. Măsurile luate în ultimul timp afectează atât transportatorii, cât şi cetăţenii posesori de autovehicule, care vor plăti RCA de cca. 1.000 de euro annual, mult peste puterea financiară a românilor. De asemenea, creşterile de taxe  din Transporturi vor afecta toate celelalte industrii şi comerţul, prin creşterea preţurilor, astfel încât va produce o scădere a puterii de cumpărare, ce-i va afecta pe toţi românii”, a declarat Vasile Ștefănescu, Președinte COTAR.

Totodată, posesorii de vehicule care parchează de regulă în Piata Victoriei sunt rugaţi să înţeleagă situaţia fără precedent şi necesitatea acestei acţiuni de protest şi să lase libere, pentru data de 17 decembrie, parcările din această zonă. Sperăm ca toţi locuitorii Capitalei vor solidariza cu această acţiune organizată în interesul general al persoanelor fizice şi juridice, pentru reducerea valorilor RCA şi eliminarea supraaccizei din preţurile carburanţilor, începând cu data de 01.01.2016.

Principalele revendicări  sunt:

  1. Solicităm intervenția autorității pentru un cost al primei RCA suportabil de către transportatori, în condițiile în care tariful RCA a ajuns să crească cu peste 300% în ultimele 6 luni pentru activitatea de transport persoane și transport marfă, inclusiv taxi.
  2. Eliminarea supraacizei, începând cu data de 1 ianuarie 2016.
  1. Intervenţia Guvernului României pentru modificarea actelor normative (decizii ORDA) prin care operatorii de transport sunt obligaţi să plătească sume enorme pentru drepturile de autor, deşi obiectul lor de activitate îl constituie transportul de persoane, şi nu difuzarea operelor muzicale sau a muzicii ambientale în autobuze, taxiuri; Solicităm sprijin pentru modificarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, astfel încât operatorii de transport să fie exoneraţi de obligaţia de a plăti lunar drepturile de autor numai pentru simplul fapt că autovehiculul este dotat cu un aparat de radio. Să se procedeze ca în Uniunea Europeană, să fie plătită o singură taxă la înmatricularea autovehiculului care va fi folosit la activitatea de transport persoane;
  1. Urgentarea parcursului legislativ din partea Ministerului Transporturilor pentru proiectele actelor normative discutate şi aprobate în Comisiile de dialog social (modificarea HG 69.), documente care ar trebui înaintate la Guvern sau la Monitorul Oficial pentru publicare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.