papaa

Jubileul Milostivirii sau Anul Sfânt, unul dintre cele mai importante evenimente ale pontificatului papei Francisc, se deschide marți, la Roma. Acest jubileu este o inițiativă ce poartă marca papei Francisc și a voinței sale de deschidere a Bisericii Catolice, conform AFP.

Cu ocazia celei de-a doua aniversări a alegerii sale în scaunul pontifical, la 11 martie, papa Francisc a anunțat un An sfânt extraordinar al Milostivirii, între 8 decembrie 2015, când se sărbătorește „Neprihănita Zămislire”, și 20 noiembrie 2016, când se sărbătorește Regele Cristos. Inaugurarea marchează totodată încheierea Conciliului Vatican II, din 1965, care a schimbat și a deschis Biserica spre modernitate.

Milostivirea — care înseamnă voința lui Dumnezeu de a-i izbăvi pe cei care se pocăiesc și a le permite o reînnoire — se află în centrul învățăturii papei. Lumea are nevoie să descopere că Dumnezeu este Tatăl și că cruzimea și condamnarea nu duc nicăieri. Biserica cedează uneori tentației de a urma o linie dură, reamintea recent pontiful argentinian.

Acest prim „An Sfânt”, de la Jubileul Anului 2000/2001 al papei Ioan Paul al II-lea, va fi marcat de numeroase evenimente, precum posibila canonizare a Maicii Tereza de Calcutta, în septembrie anul viitor. Așteptata sosire la Roma a milioane de pelerini ridică, de asemenea, o problemă acută de securitate, într-un moment în care gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) amenință în mod regulat Vaticanul prin propaganda sa.

Prezența carabinierilor, poliției și armatei este peste tot vizibilă. Deși nu pare să existe nicio amenințare de securitate precis identificată, securitatea, cu un papă care refuză să se țină la distanța de mulțime, este o bătaie de cap în plus pentru serviciile de securitate italiene și ale Vaticanului.

Marți, la ora 08.30 GMT, papa Francisc va pronunța, în fața bazilicii Sf. Petru și în prezența predecesorului său, papa emerit Benedict al XVI-lea, formula în latină care inaugurează de 700 de ani jubileele: „Aperite mihi Porta Iustitiae”. Poarta sfântă va fi deschisă.

Potrivit papei, este prima dată în istoria jubileelor când se oferă posibilitatea de a deschide Poarta Sfântă. Ceremonia, pe care papa Francisc a dorit-o simplă, va fi transmisă în direct prin Mondovision pentru 1,2 miliarde de catolici. Va avea loc apoi o lungă procesiune, la care participă cardinali, episcopi, preoți, călugări și laici, la mormântul apostolului Petru, fondatorul Bisericii. După o mesă, papa Francisc va spune rugăciunea Angelus.

Seara, la ora 18.00 GMT, pe fațada și cupola bazilicii vor fi proiectate lucrări ale unor fotografi ca brazilianul Sebastiao Salgado sau francezul Yann Arthus Bertrand, care vor ilustra frumusețea naturii, dar și dramele umanității, începând cu schimbările climatice, într-un moment în care la Paris este în curs de desfășurare conferința ONU privind clima.

După Angelus, pelerinii vor putea începe să treacă prin Poarta Sfântă a bazilicii. Potrivit tradiției Bisericii, trecerea printr-o astfel de poartă le garantează catolicilor iertarea păcatelor. La 13 decembrie, cinci zile mai târziu vor fi deschise, pentru prima dată, „Porțile sfinte” în diferite catedrale ale lumii.

Suveranul Pontif a dorit ca trecerea prin porțile sfinte să fie accesibilă cât mai multor credincioși și să democratizeze astfel Jubileul.

Aflat în vizită la Bangui, marcat de tulburări civile, papa a deschis anticipat o primă „poartă sfântă” la catedrala din capitala Republicii Centrafricane, pe care a numit-o „capitala spirituală a lumii”, amintește France Presse. La 18 decembrie, papa va inova din nou, prin deschiderea unei „porți a milostivirii”, într-un centru pentru persoanele fără adăpost din Roma. El va săvârși astfel „fapte de milostivire”, o dată pe lună, în mod personal.

Vor exista și alte inovații în acest Jubileu: preoți din întreaga lume vor ierta păcate grave, precum avortul, care duce la excomunicare — o deschidere clară a papei față de femei care se simt stigmatizate de Biserică.

Jubileul va fi hiper-conectat, cu conturi specifice pe Facebook, Twitter și Instagram, precum și cu o aplicație pentru smartphone. Un portal unic, „Roma per il Giubileo”, va recenza toate informațiile practice.

Cel care a instituit tradiția jubileelor la Roma a fost papa Bonifaciu al VIII-lea, în anul 1300. El a prevăzut un jubileu la fiecare secol. Dar începând din 1475, pentru a permite tuturor generațiilor să trăiască cel puțin un An Sfânt, a fost reținută o perioadă de 25 de ani.

Un jubileu extraordinar este convocat, în schimb, dintr-un motiv special: de data aceasta este vorba de cea de-a 50-a aniversare a Consiliului Vatican II. Până acum, au avut loc 25 de Ani Sfinți ordinari, la care papa Pius al XI-lea și Ioan Paul al II-lea au adăugat Ani Sfinți extraordinari, celebrați în 1933 și 1983. Ultimul Jubileu a avut loc în urmă cu 14 ani, la sfârșitul anului 2000/2001. Este vorba de ultimul Jubileu ordinar, convocat de papa Ioan Paul al II-lea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.