livia_stanciu_34a4f91598

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, judecătoarea Livia Stanciu, a participat la Colocviul „Andrei Radulescu, Maeştrii dreptului românesc”, dedicat aniversării a 135 de ani de la naşterea marelui jurist si istoric roman, eveniment ce a avut loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”.

Colocviul „Andrei Radulescu, Maeştrii dreptului românesc” a fost organizat de Fundaţia „Andrei Rădulescu şi a Marilor Jurişti Români” în parteneriat cu Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti şi Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”.

La eveniment au mai participat: Preşedintele Fundaţiei „Andrei Rădulescu şi a Marilor Jurişti Români”, av. dr. Dana Gruia Dufaut, Decanul Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti, prof. univ. dr. Flavius Baias, Directorul Institutului de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu”, prof univ. dr. Mircea Duţu, prof. univ. emerit dr. Brânduşa Ştefănescu din cadrul Academiei de Studii Economice, Preşedintele secţiei de filologie şi literatură a Academiei Române, acad. Eugen Simion şi senior partner, Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, avocat Ana Diculescu Sova.

Au mai fost invitaţi reprezentanţi ai ministerelor şi instituţiilor publice cu atribuţii în domeniul judiciar, institutelor de cercetări şi facultăţilor de drept din ţară şi străinătate, judecători şi magistraţi asistenţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, precum şi personalităţi ale vieţii publice şi academice din România.

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, luând cuvântul, a remarcat importanţa evenimentului şi a adresat un mesaj de mulţumire organizatorilor pentru invitaţia de a participa la această sesiune de comunicări, evidenţiind, cu această ocazie, importanţa colaborării instituţionale în domeniul ştiinţelor juridice.

În discursul preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au fost elogiate recunoaşterea şi aprecierea operei marelui jurist Andrei Rădulescu, care se identifică prin frumuseţea, claritatea şi eleganţa stilului exprimării „… ca un aristocrat al dreptului, un magistrat drept şi ferm şi în egală măsură modest şi sensibil, … un mare om de litere, cărturar, istoric şi jurist, profesor, magistrat şi academician”.

În continuare, Preşedintele instanţei supreme a evocat aspecte din vasta activitate a personalităţii juridice Andrei Rădulescu, academicianul, profesorul, scriitorul, istoricul, judecătorul de mare prestigiu, numit Prim preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, „..numire ce a venit ca o firească recunoaştere a meritelor sale excepţionale demonstrate în munca de înfăptuire a dreptăţii”.

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a apreciat că, din poziţia sa de preşedinte în funcţie, este o mare onoare să vorbească despre unul dintre cei mai de seamă înaintaşi ai săi, „despre cel care, dincolo de orice alte onoruri şi realizări în viaţă, a preţuit mai mult decât orice altceva, calitatea de judecător şi mai ales pe cea de Prim-preşedinte al Curţii de Casaţie”.

De asemenea, în cuvântul său, Preşedintele instanţei supreme, a ţinut să menţioneze că, în pleiada marilor jurişti români, Andrei Rădulescu va străluci veşnic într-un mod cu totul aparte, rămânând pentru toate generaţiile viitoare imaginea adevăratului magistrat ce a slujit justiţia şi dreptatea, aşa cum se cuvine a fi acestea slujite, menţionând totodată că îşi doreşte „… ca noi, urmaşii săi de astăzi, să fim demni de moştenirea pe care acesta ne-a lăsat-o şi să reuşim să pătrundem în profunzimea acestei uriaşe personalităţi”.

Preşedintele instanţei supreme a încheiat adresând un mesaj cu privire la importanţa misiunii pe care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” şi Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti o au în bunul mers al vieţii juridice şi, prin aceasta, în bunul mers al Justiţiei în România, la începutul unei noi ere legislative, transmite ICCJ într-un comunicat de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.