hollNSW

Președintele francez François Hollande anunță joi, la exact un an de la atentatul împotriva săptămânalul satiric Charlie Hebdo, noi propuneri de întărire a securității pentru combaterea amenințării teroriste, conform France Presse.

Potrivit unor surse din anturajul președintelui, acesta va prezenta detaliile unui proiect de lege în curs de elaborare, ce va înăspri Codul penal în scopul combaterii mai eficiente a „crimei organizate” și „terorismului”.

Printre prevederile principale ale textului — care va examinat în guvern în luna februarie — se numără flexibilizarea regulilor de recurgere la arme de către polițiști, măsură reclamată de mult timp de forțele de ordine, și extinderea posibilităților de efectuare de percheziții pe timpul nopții.

Măsurile preconizate urmează să permită „întărirea cu titlu permanent a instrumentelor și mijloacelor puse la dispoziția autorităților administrative și judiciare” franceze, în afara situației de stare de urgență decretate după atentatele din 13 noiembrie și care, în principiu, se va încheia la sfârșitul lunii viitoare.

Măsurile vor fi anunțe cu prilejul unui discurs pe care șeful statului îl va rosti în incinta prefecturii de poliție din Paris, în fața unor unități de polițiști, jandarmi, militari și membri ai echipelor de elită RAID și GIGN.

Acestea două din urmă au intervenit și i-au ucis pe frații Chérif și Said Kouachi, autorii atacului din 7 ianuarie din redacția Charlie Hebdo, și pe cel de-al treilea terorist din ianuarie 2015, Amédy Coulibaly.

În cursul acestei săptămâni, președintele Franței a dezvelit trei plăci în memoria victimelor acțiunilor teroriste, o a patra urmând să fie inaugurată sâmbătă în suburbia pariziană unde a murit polițista victimă a lui Coulibaly.

Ciclul comemorărilor va culmina duminică, printr-o adunare organizată în Piața Republicii, în jurul unui stejar al amintirii, plantat recent în semn de omagiu pentru toate victimelor atentatelor din Franța.

Adunarea de duminică își propune a fi ecoul uriașelor manifestații antiteroriste din 11 ianuarie 2015, la care au luat parte în jur de 3,7 milioane de persoane în principalele orașe franceze, numai la Paris fiind vorba de cel puțin 1,5 milioane de persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.