Bread group

Glutenul este o proteină care se găsește în grâu și alte cereale, precum orz, secară și ovăz. Unele persoane au intoleranță la gluten, dar și persoanele sănătoase pot avea de suferit de pe urma acestui ingredient.

Gradul de conştientizare a efectelor negative ale glutenului asupra sănătăţii a crescut în ultimii ani. Glutenul este format din două proteine: gliadina şi gluteina. Oamenii reacţionează negativ la gluteină.

Uite ce boli poți face dacă consumi gluten în exces:

Osteoporoză

Osteoporoza este o afecțiune care se caracterizează prin slăbirea oaselor și poate provoca fracturi foarte ușor. Numeroase studii susțin că poți preveni apariția acestei boli dacă reduci consumul de produse lactate și gluten, potrivit cuisineandhealth.com.

Sindromul de colon iritabil

Sindromul de colon iritabil afectează între 7-20% din populație și se manifestă, de obicei, cu disconfort în abdomen de 2-3 ori pe lună, precum și diaree sau constipație. Studiile au arătat că există o legătură între această afecțiune și boala celiacă, provocată de intoleranța la gluten.

Anemie

Anemia apare din cauza unui număr mic de celule roșii din sânge. Celulele roșii sunt foarte importante, deoarece transportă oxigenul către organe, iar când sunt prea puține, scade nivelul hemoglobinei și tot organismul are de suferit. Cea mai comună cauză a anemiei este lipsa de fier sau vitamina B12, ambele putând fi cauzate de boala celiacă. În momentul în care renunți la gluten, intestinele funcționează mai bine și absorb necesaul de nutrienți.

Malnutriție

Intestinele au o membrană protectoare, care ajută la absorbția nutrienților din alimente. Cei care suferă de boala celiacă sau au intoleranță la gluten nu pot absorbi vitaminele și mineralele, pentru că această membrană este atacată de orice substanțe consumă. O astfel de problemă duce la malnutriție.

Afte

Numeroase studii au arătat că aftele apar din cauza consumului de gluten. Dacă te confrunți cu astfel de probleme, redu cantitatea de gluten din alimentație.

Artrită reumatoidă

Nu sunt dovezi clare care să demonstreze faptul că glutenul provoacă artrită reumatoidă, însă știința susține că această substanță înrăutățește boala. Sistemul imunitar vede glutenul ca pe un inamic și în momentul în care îl identifică, apare inflamația în organism.

Dermatită

Mâncărimea intensă, furnicăturile și iritațiile apărute pe coate, genunchi sau scalp pot fi un indiciu că ar trebui să renunți la gluten. Dacă, însă, ești diagnosticată și cu boala celiacă, este indicat să iei și medicamente, așa că mergi la medic, pentru a găsi un tratament eficient.

Semne că nu trebuie să mai consumi gluten

Dacă suspectezi că ai intoleranță la gluten, este indicat să mergi la medic și să nu îți administrezi tratamente singură. Depresia și anxietatea, dificultățile de concentrare sau o imunitate scăzută semnalzează faptul că organismul tău nu tolerează această substanță. Durerile inexplicabile de cap pot fi, de asemenea, date de intoleranța la gluten. Dacă ai o greutate fluctuantă, dureri articulare, oboseală extremă și probleme de piele, boala celiacă poate fi de vină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.