victor_ponta_rador_ro_62128900

Premierul Victor Ponta a anuntaţ, marţi, la finalul discuţiilor privind sectorul sanitar, că va fi adoptată o ordonanţă de urgenţă pentru şedinţa Guvernului de săptămana viitoare privind majorarea de 25 % a salariilor pentru tot personalul sanitar, de la 1 octombrie.

La întâlnire, premierul i-a convocat pe ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, cel al Muncii, Rovana Plumb, și pe șeful Finanțelor, Eugen Teodorovici. Motivul a fost greva generală cu care medicii au amenințat, după ce Curtea Supremă de Justiție a stabilit clar că doctorii nu au voie sa primească bani de la pacienții pe care i-au tratat.

De la 1 octombrie, în baza economiilor făcute după introducerea cardului de sănătate, se poate aplica o creștere de 25% la salariul actual pentru tot personalul din sistemul sanitar. Este vorba de aproape 200.000 de persoane. 

Impactul bugetar anual este în jur de 1,7 miliarde lei, pentru anul acesta resursele există, dar e nevoie de o rectificare bugetară.

Se va crește cu 25% anual până când se va ajunge la o dublare a salariilor în sistemul sanitar.

Medicii nu mai sunt funcționari prin ordonanța de Guvern 2/2014, care a fost aprobată de Parlament.

Sumele primite de la pacienti trebuie să fie legale, dar să nu fie condiționate. Ele să se dea după actul medical și să fie într-un final declarate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.