Statele Unite ale Americii au început mutarea armelor nucleare amplasate în Turcia spre România, pe fondul înrăutăţirii relaţiilor dintre Washington şi Ankara, informează două surse citate de site-ul EurActiv.com.

Potrivit uneia dintre surse, transferul a fost foarte dificil din punct de vedere tehnic şi politic. „Mutarea a peste 20 de bombe nucleare nu este uşor de îndeplinit”, a afirmat sursa citată, sub protecţia anonimatului.

O altă sursă a declarat pentru EurActiv.com că relaţiile dintre SUA şi Turcia, în urma loviturii de stat, s-au deteriorat într-o măsură aşa de mare încât Washingtonul nu mai are încredere în Ankara pentru a găzdui aceste arme. Armele nucleare sunt mutate la baza aeriană de la Deveselu din România, a mai menționat sursa citată.

Ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a declarat, la Buzău, întrebat fiind de informaţiile potrivit cărora Statele Unite au început mutarea armelor nucleare amplasate în Turcia spre România, că „nu există niciun fel de gândire, de planuri în această direcţie” şi că este vorba despre o speculaţie.

Deputatul Ovidiu Raeţchi a solicitat întrunirea Comisiei de apărare pentru că speculaţiile privind transferul armelor nucleare din Turcia în România, pot afecta siguranţa naţională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.