Pensionari

Legea care prevede pensionarea anticipată cu doi ani a cetățenilor din oraşe cu grad înalt de poluare a fost promulgată, luni, de președintele Klaus Iohannis.

Legea, iniţiată de patru parlamentari PSD, a fost adoptată de Parlament în luna iunie.

Sistemul de calcul al pensiei anticipate parţiale, respectiv, al pensiei cu penalizarea cuantumului a fost modificat.

De acum, cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, potrivit unui tabel cu procentaje diferenţiate, de la 0,50%, la 0,15%. Astfel, până la un an peste stagiul minim de cotizare, penalitatea este de 0,50%, scăzând cu 0,5%, în plaje de un an, până la un minim de 0,15% pentru cel mult 8 ani de cotizare peste stagiul minim.

O altă modificare importantă adusă sistemului public de pensii se referă la fracţiunea de an de stagiu de cotizare realizată în grupa I şi/sau condiţii speciale de muncă pentru care nu se acordă reducerea vârstei standard de pensionare. Potrivit noii legi, această fracţiune de an de stagiu poate fi cumulată cu perioadele de stagiu de cotizare realizate în condiţii deosebite de muncă în vederea reducerii vârstei standard de pensionare.

Totodată, legea schimbă şi categoria persoanelor care se pot asigura la sistemul public de pensii, în baza unui contract. Până astăzi, în sistemul public de pensii se puteau asigura avocaţii şi personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute. Au fost introduşi şi notarii în prevederile legii, care în acest moment sunt asiguraţi prin Casa de Pensii a Notarilor Publici.

De asemenea, persoanele care au muncit în zonele afectate de poluare din Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna şi Târgu Mureș beneficiază de reducerea vârstei de pensionare.

Prin urmare, persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice, precum şi a emisiilor de amoniac şi derivate, respectiv Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna şi Târgu Mureş, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea pentru pensionarea anticipată parţială.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.