„Ben-Hur” este povestea epică a lui Judah Ben-Hur (Jack Huston), un prinţ acuzat pe nedrept de trădare de către fratele său adoptiv Messala (Toby Kebbell), un ofiţer din armata romană. Deposedat de titlul său, separat de familie şi de femeia pe care o iubeşte (Nazanin Boniadi), Judah este forţat să devină sclav. După ani de zile pe mare, el se întoarce în ţara sa natală pentru a căuta răzbunarea, dar găseşte salvarea. Filmul este bazat pe romanul atemporal al lui Lew Wallace, „Ben-Hur: A Tale of the Christ”. De asemenea, în rolurile principale sunt Morgan Freeman şi Rodrigo Santoro.

Filmul „Ben-Hur” este distribuit de Forum Film România şi va avea premiera pe 19 august 2016, fiind distribuit în format 3D şi IMAX 3D.

O poveste clasică, dar universală

Când Timur Bekmambetov a fost prima dată abordat să regizeze un nou „Ben-Hur” n-a zis da din prima. A fost reticent, de fapt temându-se că nu se va ridica la nivelul clasicului  „Ben-Hur”, din 1959, un reper al istoriei cinematografiei. „Filmul din 1959 nu e doar un film, e un fenomen care a creat o adevărată cultură şi un adevărat cult în secolul trecut”, explică regizorul. „Aşa că atunci când mi s-a oferit şansa de a regiza un nou Ben-Hur primul meu gând a fost – exclus! Totuşi, producătorul Sean Daniel m-a convins să citesc scenariul, care s-a dovedit a fi o poveste plină de miez, presărată nu numai cu o acţiune senzaţională, dar şi cu personaje extraordinare şi multe idei profunde. Chiar dacă decorul şi personajele sunt de acum câteva mii de ani, emoţiile şi acţiunile lor sunt foarte actuale, cu rezonanţă universală”, mai spune regizorul.

Scenaristul John Ridley mărturiseşte că a avut rezerve similare în timp ce dezvolta scenariul. „Cei mai frenetici fani ai filmului clasic din 1959 ar fi considerat că orice remake nu e altceva decât o blasfemie. Oamenii au tendinţa doar de a-şi aduce aminte de Charlton Heston şi de celebra cursă de care, dar evreul Ben-Hur e un personaj clasic bogat în nuanţe. E un om căruia i se face o mare nedreptate şi care caută răzbunare şi mântuire. Personajele complexe ca Ben-Hur şi Messala sunt de fapt motivul pentru care revenim oricând la această poveste, aşa că mi-am propus să redau tensiunea conflictului dintre aceşti doi vechi prieteni şi să fac din asta un laitmotiv, aşa cum a fost cursa de trăsuri”.

„Temele filmului –  iertare versus răzbunare – sunt clasice, universale. Conflictele prin care trec personajele sunt foarte actuale şi astăzi, chiar dacă acţiunea se petrece în timpul romanilor sau în 1880, când a scris Lew Wallace romanul”, adaugă producătorul Sean Daniel. „E vorba de natura umană şi, cum bine ştim, asta nu se schimbă”, spune şi regizorul Timur Bekmambetov, comentând că în atâtea aspecte ale vieţii încă trăim în Imperiul Roman, după valorile lui. „Puterea, lăcomia, succesul sunt încă la modă astăzi, oamenii fac orice să îşi atingă obiectivele şi sunt foarte puţini cei care înţeleg că adevăratele valori umane sunt iertarea şi colaborarea”, mai spune el.

Aşteptări la superlativ

Una dintre marile provocări pentru echipa de producţie a fost găsirea celui mai potrivit actor pentru rolul iconic al prinţului evreu Ben-Hur. „Am făcut castinguri peste tot în lume”, îşi aminteşte producătorul Sean Daniel. „Era foarte important cine îi joacă pe Ben-Hur şi Messala, mai ales că cele două personaje, deşi la antipozi, au o chimie specială în film. La început sunt fraţi şi prieteni şi ajung să devină rivali, duşmani. În clipa în care i-am văzut pe Jack Huston şi Toby Kebbell lucrând împreună, am ştiut că am găsit cei mai potriviţi actori pentru cele două roluri”, mai spune producătorul.

Punctul culminant al acţiunii: cursa de care

Cel mai aşteptat moment al noului film „Ben-Hur” este cursa de care a eroului împotriva antieroului, un efort supraomenesc de producţie, care a implicat 32 de zile de filmare, mii de ore de antrenament şi cascadorii, redate pe marile ecrane cu ajutorul tehnologiilor revoluţionare 3D şi IMAX.

Încă din prima zi, decizia echipei de producţie a fost ca această întrecere să fie filmată, ceea ce însemnat 12 săptămâni de pregătire intensivă pentru cei doi protagonişti. Chiar dacă amândoi ştiau să călărească, antrenamentul pe platourile de filmare a fost o mare provocare pentru ei. „Cursa cu care a fost la vremea ei un sport extrem de intens şi apreciat, dar, recunosc, noi ne-am inspirat din cursele NASCAR şi din Formula 1”, explică regizorul peliculei.

Trailerul filmului: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.