Alexis-Tsipras

Premierul grec Alexis Tsipras a lansat un apel luni seară pentru reducerea datoriei în timp ce guvernul său a prezentat un buget de austeritate pentru 2016 respectând strict obiectivele planului internațional de salvare, într-un nou spirit de cooperare cu creditorii europeni și FMI, conform Reuters și DPA.

Proiectul de buget, prezentat de Alexis Tsipras în parlament împreună cu programul politic pe patru ani al noului său guvern, proiectează că economia va rămâne în recesiune anul viitor, în scădere cu 1,3%, după o contracție de 2,3% în 2015, înainte de revenirea la creștere în 2017.

Alexis Tsipras, al cărui guvern de stânga a fost reales pe data de 20 septembrie după o schimbare radicală de atitudine acceptând un plan de salvare de 86 miliarde de euro în schimbul unor reduceri de cheltuieli, creșteri de impozite și reforme economice sub supraveghere strictă externă, a susținut în fața parlamentarilor că va negocia reducerea datoriilor.

Bugetul conține un total de 6,4 miliarde de euro de măsuri de austeritate în acest an și anul viitor, din care 4,34 miliarde în 2016.

Miniștrii de finanțe din zona euro au fost de acord să discute o restructurare limitată a datoriilor, dar nu o ștergere, dacă Grecia încheie cu succes o primă revizuire a noului program de salvare până la sfârșitul acestui an, ceea ce presupune reforme ale impozitării, pensiilor și administrației publice, potrivit Reuters.

Premierul greu a mai susținut că guvernul va trece toate legile necesare pentru a realiza o revizuire de succes a planului de salvare și deschide ușa pentru renegocierea datoriei, crucială pentru redresarea economică.

„Vom propune o extindere a împrumuturilor scadente, o reducere a ratelor dobânzilor și o conversie la dobândă fixă”, a precizat Alexis Tsipras.

Totodată, Alexis Tsipras a menționat că obiectivul guvernului este să restabilească accesul pe piața de capital în termen de 20 de luni până în prima jumătate a anului 2017 și că el se așteaptă la revenirea creșterii economice de la mijlocul anului viitor.

Partidul lui Tsipras SYRIZA și partenerul său coaliție Grecii Independenți controlează 155 de locuri în legislativul de 300, iar bugetul este de așteptat să fie aprobat.

Dezbaterea din parlamentul grec asupra programului noului guvern ar trebui să dureze trei zile, urmată de un vot de încredere miercuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.