cod-fiscal

În Monitorul Oficial s-a publicat noul Cod fiscal pe care îl vom cunoaște de acum înainte drept Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Acesta prevede reducerea cotei generale de TVA de la 24% la 20% începând de anul viitor, aplicarea unei cote speciale de 5% pentru cărți, manuale, ziare, reviste, competiții sportive, evenimente culturale, dar și o serie de majorări de taxe, precum impozitul pe locuințele deținute de persoane fizice, dar folosite în scop comercial.

Actul normativ stipulează și eliminarea taxei pe construcțiile speciale și a supra-accizei la carburanți, însă nu din 2016, ci din 2017.

Reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5% s-a amânat pentru 1 ianuarie 2017, în varianta inițială termenul fiind 1 ianuarie 2016. Însă, impozitul nu se aplică pentru dividendele plătite de o firmă alteia, dacă cea din urmă deține la prima mai mult de 10% din capitalul social pe o perioadă mai mare de 1 an.

În cazul microîntreprinderilor, impozitul pe venit va fi de 3%, iar pentru o firmă nou înființată, cu cel puțin un angajat, cota de impozit va fi de 1% pentru primele 24 de luni de activitate, dacă asociații sau acționarii nu au mai deținut titluri financiare la alte persoane juridice.

Impozitul pe profit rămâne la 16%, deși inițial se propusese reducerea la 14% de la 1 ianuarie 2019. În cazul firmelor care desfășoară activități din domeniul barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor sau cazinourilor, impozitul va fi de 16%, dar nu mai puțin de 5% din totalul veniturilor realizate.

Reducerea contribuțiilor sociale a fost eliminată din Codul Fiscal, deși inițial erau prevăzute scăderi atât la angajat, cât și la angajator, mai întâi din 2017, apoi din 2018.

Pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, la care impozitul pe venit se reține prin stopaj la sursă, cota de cheltuieli forfetare crește de la 20% la 40%.

La accize se păstrează structura produselor accizabile existente și în 2015.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.