vot

Alegerile din 2016 se vor desfăşura după câteva reguli tehnice noi, după ce Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal a intrat în linie dreaptă.

Prin acest sistem, buletinele de identitate sau paşapoartele alegătorilor vor fi scanate cu ajutorul unor tablete, în secţiile de vot, datele de identificare fiind introduse într-un sistem informatic şi astfel prevenindu-se fraude electorale de tipul votului multiplu, spre exemplu.

Autoritatea Electorală Permanentă a publicat în septembrie normele de aplicare a legii care stabileşte cum funcţionează acest sistem, iar Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, care îl va implementa, a anunţat şi care sunt cele două firme care s-au înscris la licitaţia de 5,5 milioane euro pentru livrarea primelor 23.000 de tablete şi a suporturilor speciale pentru ele: Teamnet International şi S&T.

Sistemul informatic, implementat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi care se va baza pe datele din Registrul electoral, Registrul secţiilor de votare şi listele electorale complementare, va monitoriza prezenţa la vot şi va semnala dacă persoana care votează a împlinit 18 ani, dacă are dreptul să voteze, dacă a mai votat la scrutinul respectiv, dacă apare pe listele electorale permanente şi dacă domiciliază în raza secţiei de votare respective.

Autoritatea Electorală Permanentă urmează să instruiască peste 30.000 de operatori de calculator care vor fi prezenţi în secţiile de votare din toată ţara, cum să folosească noul sistem, precum şi pe preşedinţii secţiilor de votare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.