eugen

România va solicita în mod oficial încheierea unui nou acord cu FMI în cursul acestui an, iar negocierile se vor concentra mai degrabă pe implementarea reformelor structurale decât pe deficitul bugetar, a declarat marți ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, conform Reuters.

Economia din România a fost susținută de mai multe acorduri convenite cu FMI și Comisia Europeană după 2009, ultimul expirând în luna septembrie a acestui an.

„Cu siguranță vom solicita în mod oficial FMI, în cursul acestui an, să demarăm negocierile pentru un nou acord. Un acord cu FMI poate fi încheiat și fără participarea Comisiei Europene, acestea sunt acorduri diferite”, a precizat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Ministrul Finanțelor a mai menționat că, în prezent, deficitul bugetar preconizat pentru 2016 este de 2,1% din PIB, dacă nu sunt luate în calcul majorările de salarii planificate în sectorul public. Chiar dacă sunt incluse și aceste majorări, deficitul bugetar va fi mai mic de 3%, a subliniat Eugen Teodorovici.

Începând din 2009 și până în prezent, România a încheiat trei acorduri consecutive de împrumut cu FMI și UE, care au servit ca o ancoră pentru politicile guvernamentale în domeniul bugetului, privatizării companiilor de stat și economiei.

Ultimul acord cu FMI, încheiat în septembrie 2013 pentru 24 de luni, a avut o valoare de două miliarde de euro însă autoritățile de la București nu au accesat fonduri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.