protest-medici

Nemulţumiţi de decizia prin care Curtea Supremă i-a asimilat funcţionarilor publici, medicii români ameninţă cu grevă de avertisment şi chiar demisii în bloc din septembrie. Aceştia s-au coalizat într-un grup pe reţeaua de socializare Facebook, care a devenit viral în doar câteva ore.

Medicii ameninţă că vor da demisia de la 1 septembrie dacă nu vor fi scoşi din categoria funcţionarilor publici.

Aceştia mai cer salarii decente, din care să poată trăi fără a primi plicuri cu bani de la pacienţi, gest pentru care riscă să ajungă după gratii.

Peste 15.000 de medici s-au reunit deja într-un grup pe Facebook. Cadrele medicale membre din acest grup iau în calcul chiar şi demisia în bloc, în speranţa că îi vor îndupleca pe guvernanţi să le acorde respectul şi meritele cuvenite.

Reprezentanţii pacienţilor îi susţin şi ei pe doctori, iar sindicaliştii din Sănătate au solicitat deja, oficial, o întrevedere cu ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Medicii cer să nu mai fie consideraţi funcţionari publici, să li se creeze un statut de medic, să aibă un salariu de bază de 1.000 de euro şi să fie plătiţi pentru gărzile efectuate. De asemenea, ei vor să aibă la dispoziţie medicamentele necesare pentru a-şi trata pacienţii.

”Vrem aparatura pe care o au colegii noştri din alte ţări şi spitale, nu cazemate în care ne cade tavanul în cap şi miroase a mucegai”, a spus unul dintre membrii grupului, medic rezident la Spitalul Colentina din Capitală.

Aproape 500 medici din acest grup au răspuns afirmativ solicitării de a intra în grevă de avertisment pe 1 septembrie, însă puţini au fost cei care au spus că ar demisiona în bloc.

În opinia specialiştilor în sănătate publică, grupul de Facebook ”Medici gata de greva generală. Solicităm salarii decente!” poate reprezenta un pericol pentru autorităţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.