klaus-iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis spune că „este momentul unui consens politic şi social real” pentru „o Românie a inovării, capabilă să răspundă sustenabil în contextul provocărilor globale” şi că este momentul să fie scoase din sertar documentele strategice din cercetare, în perspectiva bugetului pe 2016.

Şeful statului a făcut aceste declaraţii la ceremonia de deschidere a Conferinţei Internaţionale „Micro-to Nano-Photonics IV”- ROMOPTO 2015, care are loc la Academia Română.

Preşedintele Iohannis a ţinut să precizeze că a ales să participe la acest eveniment pentru a arăta care sunt priorităţile sale, menţionând că priorităţile au rămas aceleaşi, chiar dacă poate pe unii „îi nemulţumeşte lipsa aşa-numitor breaking news-uri şi a unor declaraţii incendiare”.

Acesta a ținut să precizeze că „cercetarea şi educaţia sunt şansa pe care România o are”.

Iohannis a menţionat că, prin evenimentul de la Academia Română, ţara noastră este „conectată la comunitatea ştiinţifică internaţională şi contribuie la progresul cunoaşterii”.

Președintele a adăugat că „avem un potenţial intelectual uriaş, resurse de ingeniozitate şi ambiţie, capacitate creativă şi profesionişti de excepţie în ţară şi în diasporă”, iar România are ”toate premisele să iasă din decalajul perpetuu şi să îşi construiască propriul loc în peisajul european şi global al cercetării”.

Șeful statului a propus în context trei „teme de reflecţie şi de acţiune pentru viitorul imediat”, respectiv: ”prioritizarea reală a sectorului cercetare-dezvoltare-inovare”, ”instituirea unui climat de integritate, predictibilitate şi transparenţă decizională” şi ”întărirea legăturii între educaţie şi cercetare-inovare”.

Klaus Iohannis a adăugat că România are nevoie de o prioritizare a zonelor de interes strategic în domeniul cercetării şi inovării, „în care conexiunile reale cu economia şi zonele de performanţă ştiinţifică sunt încurajate consecvent”.

Președintele a subliniat că politicile în acest domeniu trebuie corelate cu cele economice, de educaţie şi de politică externă.

Klaus Iohannis a menționat că „știinţa şi inovarea nu au culoare politică; dar ele pot marca semnificativ viitorul acestei ţări” și și-a manifestat ”disponibilitatea de a sprijini un efort interinstituţional susţinut”.

Conferinţa Internaţională „Micro- to Nano-Photonics IV – ROMOPTO 2015” este un eveniment ştiinţific dedicat cercetării în domeniul opticii şi laserului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.