iliescu_eroul-tata

Ion Iliescu, fostul șef al statului, a fost audiat de procurorii de la Parchetul General, în dosarul închisoarilor CIA din România, informează Antena 3. Audierea a avut loc în mare secret, în urmă cu două luni.

În luna septembrie, o delegaţie a Comisiei LIBE din Parlamentul European a venit la Bucureşti, pentru discuţii cu Ion Iliescu, Ioan Talpeş, Tiberiu Niţu, dar şi cu reprezentanţi ai societăţii civile, în legătură cu presupuse centre CIA în România.

Senatul american a prezentat în decembrie 2014 un raport de anchetă cu privire la tehnicile de „interogare în forţă” ale Agenţiei de spionaj CIA în perioada 2001-2009.

Washington Post a relatat că potrivit raportului Comisiei de Informaţii din Senatul SUA privind programul de interogare al CIA România ar apărea pe lista închisorilor secrete ale Agenţiei, în centrul de detenţie deschis pe teritoriul României fiind interogaţi mai mulţi prizonieri suspectaţi de legături cu grupări teroriste.

Ion Iliescu a declarat, în luna aprilie, pentru ziarul german Der Spiegel, că a aprobat „în principiu”, în perioada 2002-2003, o solicitare a SUA privind crearea unui centru al CIA în România.

Existenţa unor închisori secrete ale CIA în România nu a fost recunoscută oficial de autorităţile de la noi.

De curând, Comisia de Apărare din Senat a cerut înfiinţarea unei comisii de anchetă pe acest subiect şi declasificarea documentelor referitoare la locurile de detenţie din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.