pagepicBIG

Greva generală a controlorilor de trafic aerian, care era programată pentru marţi, a fost anulată, după ce sindicaliştii şi conducerea ROMATSA au ajuns la un acord, luni după-amiază.

”Am semnat Contractul Colectiv de Muncă, el va fi depus azi la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Am anunţat Eurocontrol, mâine (marţi – n.r.) nu va fi grevă”, a spus Iulian Matache, la ieşirea de la ultimele negocieri cu sindicatele de la ROMATSA.

Liderul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian (ATSR), Gabriel Tudorache, a declarat, la rândul său, că toate cele 14 revendicări ale angajaţilor ROMATSA au fost practic aprobate de către conducere.

El a precizat că s-a obţinut, printre altele, angajarea prin concurs a 24 de noi controlori de trafic şi este necesar să fie aduşi în continuare oameni noi.

Tudorache a explicat că sindicaliştii doresc de mai mulţi ani să obţină posibilitatea de pensionare a controlorilor de trafic aerian la 55 de ani, vârsta de pensionare a acestora fiind în prezent de 65 de ani. Însă, până la modificarea Legii unice a pensionării, în urma negocierilor din aceste zile, s-a obţinut posibilitatea ca un controlor de trafic de peste 55 de ani să fie mutat, la cerere, în aparatul administrativ, cu scăderea venitului cu 30 la sută.

Plecarea controlorilor la 55 de ani, în absenţa unor angajări noi, ar însemna ca peste opt ani să îşi părăsească posturile 170 dintre cei 250 de controlori ai ROMATSA, pe parcursul a numai trei ani, a arătat liderul sindical, arătând că s-ar impune atunci schimbarea unei generaţii întregi de controlori cu unii fără experienţă, ceea ce este foarte periculos.

Totodată, el a mai semnalat că, de la criza din Ucraina, traficul aerian gestionat de ROMATSA a crescut cu 30 la sută anul trecut şi cu încă 16 la sută anul acesta.

Gabriel Tudorache a mai arătat că revendicările sindicaliştilor sunt aceleaşi de patru luni şi abia după declanşarea procedurii grevei şi declarea ei legală, vineri de Tribunalul Bucureşti, au fost acceptate toate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.