iohannis_fmi_84289900

Klaus Iohannis a primit, marți, la Palatul Cotroceni, vizita delegației Fondului Monetar Internațional, condusă de Andrea Schaechter, context în care s-a evidențiat necesitatea ca România să nu se îndepărteze de o abordare fiscal-bugetară prudentă în privința bugetului pe 2016.

„Referitor la bugetul pentru anul 2016 s-a evidențiat necesitatea ca România să nu se îndepărteze semnificativ de o abordare fiscal-bugetară prudentă, pentru a preîntâmpina o serie de riscuri macroeconomice. În acest sens, pe termen scurt, se impune păstrarea sub control a deficitului bugetar, ca element de responsabilitate și prudență la nivelul deciziilor de politică economică, astfel încât prognozele economice favorabile să fie reflectate de o creștere economică sustenabilă”, precizează Administrația Prezidențială.

În cadrul întrevederii, reprezentanții FMI i-au prezentat președintelui cele mai importante evoluții ale Programului de asistență cu caracter preventiv, care a expirat în septembrie, conform Administrației Prezidențiale, fără o evaluare finală favorabilă, ceea ce a ridicat semne de întrebare cu privire la voința Guvernului de a implementa reformele structurale asumate.

„În contextul în care există serioase rezerve că România îndeplinește condițiile necesare pentru a beneficia de un acord de tip Flexible Credit Line, președintele României și-a exprimat îngrijorarea cu privire la vulnerabilitățile care pot afecta cadrul fiscal-bugetar viitor”, sublinează sursa citată anterior.

În plus, discuțiile au reiterat importanța deosebită a recuperării întârzierilor în materie de reforme structurale, în special în privința eficienței întreprinderilor de stat, o atenție deosebită fiind acordată sectoarelor energiei și transporturilor. Potrivit evaluărilor actuale, absența reformelor structurale ar deveni, pe termen mediu și lung, un obstacol major în calea performanței economice, arată sursa citată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.