11836684_10153126254622775_2764405431419748814_n

Populația globului a consumat până la 13 august 2015 resursele pe care planeta le poate produce fără a compromite procesul de dezvoltare durabilă. Acest lucru este susținut de organizația neguvernamentală Global Footprint Network, atrăgând atenția că, de joi, omenirea începe să trăiască ”pe credit”, relatează La Libre Belgique, conform Agerpres.

Ziua depășirii, Earth Overshoot Day, este un concept elaborat de think tank-ul britanic ”New Economics Foundation”, calculat anual de organizația internațională Global Footprint Network.

Calculul se bazează pe raportul dintre două aspecte esențiale: cererea omenirii în materie de resurse, numită amprentă ecologică, și capacitatea planetei de a răspunde la această solicitare, denumită biocapacitate.

Ziua depășirii este data de la care consumul de resurse depășește posibilitatea planetei de a-și reface resursele și de a absorbi deșeurile, cum ar fi emisiile de gaz de seră.

Global Footprint Network trage în fiecare an un semnal de alarmă referitor la consecințele pe care le are acest consum în exces a resurselor: creșterea concentrației de CO2 în atmosferă, care duce la schimbări climatice, reducerea resurselor de apă, despăduriri, pierderi în privința biodiversității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.