lei-in-mana

Cetăţenii care plătesc în mod nejustificat anumite sume la stat trebuie să primească, la restituirea sumei, dobânda aferentă întregii perioade de reţinere, contrar actualelor prevederi din Codul de procedură fiscală, a decis marţi Curtea Constituţională.

Plenul Curţii Constituţionale a luat în dezbatere, marţi, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 124 alineatul 1 raportate la cele ale articolului 70 din Ordonanţa Guvernului 92/2003 privind Codul de procedură fiscală conform cărora „pentru sumele de restituit sau de rambursat de la buget contribuabilii au dreptul la dobândă din ziua următoare expirării termenului prevăzut la art.117 alin.(2) şi (21) sau la art. 70, după caz, până la data stingerii prin oricare dintre modalităţile prevăzute de lege. Acordarea dobânzilor se face la cererea contribuabililor”.

Conform articolului 70 alineatul 1 din Ordonanţa Guvernului 92/2003 privind Codul de procedură fiscală „cererile depuse de către contribuabil potrivit prezentului cod se soluţionează de către organul fiscal în termen de 45 de zile de la înregistrare”. În alineatul 2 al aceluiaşi articol se precizează că „în situaţiile în care, pentru soluţionarea cererii, sunt necesare informaţii suplimentare relevante pentru luarea deciziei, acest termen se prelungeşte cu perioada cuprinsă între data solicitării şi data primirii informaţiilor solicitate”.

În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că prevederile articolului 124 alineatul 1, raportate la cele ale articolul 70 din Ordonanţa Guvernului 92/2003 privind Codul de procedură fiscală sunt neconstituţionale.

„Curtea a reţinut că normele criticate generează îmbogăţirea fără justă cauză a statului în detrimentul patrimoniului contribuabilului ca urmare a imposibilităţii folosirii sumei de bani percepută nelegal şi privarea persoanei de o despăgubire adecvată pentru pierderea suferită prin plata respectivei sume. Această pierdere este direct proporţională cu durata indisponibilizării sumei plătite fără temei juridic pe perioada cuprinsă între data plăţii sumei nedatorate şi data restituirii acesteia şi are drept consecinţă încălcarea dreptului de proprietate al contribuabilului, consacrat de art. 44 din Constituţie”, se precizează într-un comunicat de presă al Curţii Constituţionale.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţei care a sesizat Curtea Constituţională, respectiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de contencios administrativ şi fiscal. Argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Curtea Constituţională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.