633

Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, a anunțat că Guvernul va discuta marţi noul calendar de liberalizare a preţului gazelor.

Se introduce în şedinţa de marţi şi se adaugă un amendament, o specificaţie pe care o cere Consiliul Concurenţei privitoare la schema de ajutor economic pe care o primesc CET-urile privind gazele subvenţionate din zona producătorilor. Acest lucru trebuie cuantificat, trebuie stabilite condiţiile, cantităţile şi toate elementele pentru a putea notifica acest ajutor. Practic, el este un ajutor pe care societăţile de termoficare îl primesc, gaze ieftine pentru populaţie, dar totuşi ele sunt socieăţi comerciale şi acest lucru induce ideea că o altă societate comercială, respectiv un producător de gaze ar subvenţiona o altă societate comercială, respectiv producătorul de termie. Sunt permise de lege, dar trebuie cuantificate şi de aceea Consiliul Concurenţei a solicitat ca în corpul HG să se introducă aceste elemente”, a afirmat joi Havrileţ.

Noile reglementări aduc o scumpire a gazelor naturale pentru populaţie şi CET-uri la 60 de lei/MWh, de la 53 lei/MWh în prezent și vor intra în vigoare de la 1 iulie.

Guvernul a ajuns la un acord cu Comisia Europeană privind noul calendar de liberalizare a preţului gazelor pentru consumatorii casnici, care presupune majorări anuale, nu trimestriale ca până în prezent, cu câte 6 lei pe MWh.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.